Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Veljković je na konferenciji za novinare kazao da se radi o placu na uglu Pariske i Uzun Mirkove u Beogradu koji je kupio njegov pradeda pre 160 godina, gde je izgradio hotel „Srpski kralj“, koji je srušen 1941. godine.

„Nezakonitim odlukama Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i opstrukcijom sudova plac je na kriminalan način dospeo u ruke firme ‘Himmel gradnja doo’ čiji je vlasnik Dejan Čogurić“, kazao je Veljković.

Naveo je da je Ustavni sud 2010. godine poništio odluku Grada Beograda o dodeli javnog zemljišta i dodao da su Grad Beograd i Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture ignorisali odluku suda pa je na delovima pomenutih ulica sagrađen tržni centar u Rajićevoj, nakon čega je Upravni sud ukinuo odluku Ustavnog suda.

Veljković je kazao da je tražio zabeležbu postupka restitucije, što je po njegovim rečima „RGZ odbio i protivzakonito, i preko reda, na kriminalan način uknjižio Himmel gradnju kao vlasnika parcele“.

„Investitori koji dolaze u državu ne znaju da li kupuju državnu ili privatnu zemlju, jer u Katastru ne postoje podaci od pre 1945. godine“, kazao je Veljković.

Povezani tekstovi