Pretnje pišu ekstremisti po nalogu vlasti 1Foto: Twitter

Aktivisti opozicionih stranaka čija imena su ispisana na pretećem grafitu na zidu u Bulevaru patrijarha Pavla u Novom Sadu ocenili su da da iza toga stoje ekstremisti čiji je cilj da ih zastraše i spreče u daljem opozicionom delovanju.

Potpredsednik novosadskog odbora Stranke slobode i pravde Brajan Brković kaže za Danas da iza pretećih grafita protiv mladih opozicionih aktivista, koji su preko vikenda osvanuli u Novom Sadu, stoje ekstremističke organizacije.

„Mogu samo da naslućujem da iza toga stoji omladina Zbora ili Srpska akcija ili neka slična organizacija. U suštini, čak ni oni ne znaju šta je poenta tih poruka i grafita. Oni imaju svoje centre moći u okviru svojih organizacija koji verovatno dobijaju naredbe od političkih vlastodržaca i elita u Novom Sadu, koji ih koriste po potrebi. Možda je cilj zastrašivanje, ali pre svega crtanje mete na čelu, to je neki njihov mehanizam. Znaju kako se zovemo, odakle smo, kako izgledamo, dok se oni kriju iza kapuljača i maski, kreću se čoporativno, u grupama. Definitivno mislim da je to neka vrsta zastrašivanja, targetiranja i stvaranja nekog novog narativa kod mladih ljudi, a to je da je sve ono što drugačije misli od njih zapravo antisrpski element. Jer, na taj način vrše uspešnu stigmatizaciju naročito kod mladih ljudi koji će u budućnosti biti tas na vagi u svakom političkom smislu i za Novi Sad i za Srbiju, ističe Brković i dodaje da „ne postoji opcija da nas zaustave“.

Brković navodi da misli da su se oni koji su pisali grafite „zeznuli“, jer to „samo može da izazove kontraefekat kod nas, da dobijemo potvrdu da to što radimo jeste prava stvar čim im toliko smeta“ i podseća da među njima nema straha i da su već oguglali na pretnje i napade. On podseća da je Dejan Bagarić pre dve godine pretučen posle jednog od protesta Novom Sadu.

Bagarić kaže za Danas da mu je bezbednost ugrožena posle ispisivanja grafita.

– Naravno da sam uplašen za svoju bezbednost, jer to nije prvi put da nam ti likovi prete, bez obzira ko su. Naročito u svetlu događaja iz 2019. kada sam u kampusu Novosadskog univerziteta prebijen. Prethodnog puta upućene su pretnje preko Instragrama, a policija i tužilaštvo nisu reagovali iako je bilo osnova za to. Ne znam da li će sada reagovati, ako ne reaguju, podnećemo prijave protiv „pisaca“, kaže Bagarić.

Grafiti sa imenima mladih aktivista opozicionih stranaka Brajana Brkovića (SSP), Dejana Bagarića (DS), Davora Stefanovića i Mie Milić (oboje PSG), uz četiri ocila, natpis „stop autošovinistima“ i preteću poruku „spisak postoji“, osvanuo je proteklog vikenda na zidu jedne kuće na Bulevaru patrijarha Pavla, što su osudile pojedine političke partije i nevladine organizacije uz zahtev da se što pre pronađu i kazne počinioci tog nedela.

Prekrečeni grafiti

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević reagovao je povodom pojave grafita na Telepu usmerenih na širenje mržnje protiv opozicionih aktivista i naložio nadležnim službama da ih prekreče. „U našem Novom Sadu i višeetničkoj Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i Republici Srbiji nema mesta za bilo koju vrstu diskriminacije i netolerancije. Svaki grafit takve sadržine biće po hitnom postupku prekrečen, a naše komunalne službe, kao i do sada, i ubuduće će u najbržem roku reagovati na pokušaje širenja govora mržnje ispisivanjem grafita. Novi Sad svakim danom pokazuje da u njemu nema mesta za one koji pokušavaju da pošalju takve poruke. I mi kao društvo moramo sve da učinimo i sprečimo svako slovo, i svaki glas mržnje prema drugom i drugačijem, čak i insinuacije na govor mržnje i netrpeljivost po bilo kom osnovu“, rekao je gradonačelnik Vučević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.