Odbornici Skupštine opštine Prokuplje na prekjučerašnjoj sednici jednoglasno su odlučili da opština uputi Vladi Japana 10.000 dolara. Arsović je tada kazao da je to „najmanje što Prokuplje može da učini za prijateljski narod Japana koji je zadesila jedna od najvećih prirodnih katastrofa današnjice“. On je podsetio da su Prokupčani zahvalni Vladi Japana koja od 2000. pomaže školstvo i zdravstvo u toj opštini. Zahvaljujući japanskim donacijama, u Prokuplju su renovirane dve škole, a Zdravstveni centar dobio je najsavremenije sanitetsko vozilo sa aparatom za reanimaciju, kao i više savremenih medicinskih aparata i pomagala.

– Humanitarna sredstva za pomoć Japanu biće izdvojena iz opštinskog budžeta. Znamo da su skromna i žao nam je što ne mogu da budu znatno veća. U razgovoru sa građanima Prokuplja, kao i na Fejsbuku i portalu opštine nailazimo samo na pozitivne, pa i oduševljene komentare. Ako nije preterano reći, zbog svega toga, ponosni smo na sami sebe. I voleli bismo da naš primer bude motiv svim drugim gradovima i opštinama u Srbiji da pomognu onima kojima je gore nego nama – kaže naš sagovornik.

Prokuplje spada u 40 najsiromašnijih opština u Srbiji. Od 50.000 stanovnika oko 7.500 je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Prosečna plata u ovoj opštini je 22.000 dinara, što je znatno niže od proseka u Srbiji.

Apel Crvenog krsta

Crveni krst Srbije pozvao je građane, kompanije, preduzeća, finansijske i druge institucije, sve one koji imaju mogućnosti, da se uključe u akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć žrtvama ove prirodne katastrofe u Japanu, koja će biti uručena Japanskom Crvenom krstu.

I Loznica najavljuje pomoć

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović najavio je juče u telegramu saučešća upućenom japanskom ambasadoru u Srbiji Tošio Cunozakiju „najdublje žaljenje zbog katastrofalnih posledica koje je izazvao zemljotres i cunami“, navodeći da se u Loznici, koju sa Japanom „vezuje prijateljstvo duže od pola veka, s bolom preživljava nevolja“ koja je zadesila tu zemlju. Uz izraze saosećanja, Petrović je poručio da će građani Loznice „pružiti solidarnu pomoć koju organizuje Vlada i Crveni krst Srbije narodu Japana“. Opština Bijeljina u Republici Srpskoj uputila je pomoć od 10.000 konvertibilnih maraka narodu Japana, koji je pogodio razorni zemljotres, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine.