Protest ženskih organizacija ispred Ambasade Poljske u Beogradu 1Protest Foto: Marjana M. Stevanović

U znak solidarnosti sa građankama/ima Poljske koji/e danima protestuju protov odluke Ustavnog suda o skoro potpunoj zabrani abortusa, Žene u crnom i Autonomni ženski centar organizovali su danas protest ispred poljske ambasade u Beogradu.

Organizacije Žene u crnom i Autonomni ženski centar okupile su se ispred Ambasade Poljske u Beogradu u znak solidarnosti sa građankama/ima Poljske koje danima protestuju protiv odluke Ustavnog suda o gotovo potpunoj zabrani abortusa.

U Poljskoj je pravo na abortus bilo jedno od najrestriktivnijih u Evropskoj uniji. Prema zakonu iz 1993. godine abortus je bio dozvoljen samo u tri slučaja: kada je trudnoća pretnja po život i zdravlje žene, kada postoji velika verovatnoća deformiteta ili bolesti fetusa ili kada je trudnoća nastala krivičnim delom (silovanje, incest, pedofilija). Međutim, Ustavni sud u Poljskoj, koji je pod kontrolom vladajuće partije bliske crkvi, proglasio je ovih dana neustavnim abortus izvršen na osnovu malformiteta fetusa.

Odluka Ustavnog suda izazvala je talas protesta u svim većim gradovima Poljske, a navela je i ovdašnje organizacije da izraze podršku građankama i građanima ove države u borbi protiv „srednjovekovnog fundamentalističkog mraka“, koji je na delu, kako kaže Staša Zajović, u „srcu Evrope“.

– Ja smatram da je to kulminacija fundamentalističkog terora mržnje prema ženama i lišavanje osnovnih građanskih prava i sloboda.

To nije samo vezano za abortus nego je i napad na demokratiju, to je izraz prezira prema svim građankama/ima Poljske koji već uporno i kontinuirano, opravdano i pravedno izlaze na ulice i zahtevaju svoja ljudska prava – kaže Staša Zajović iz Žena u crnom.

Dodaje da se u Poljskoj vodi neka vrsta rata protiv žena koji se ogleda u ciničnom i okrutnom nasilju u ime odbrane svetosti života.

– Više je nego ponižavajuće da se prava fetusa stavljaju iznad prava žena, a još je brutalnije kad kažu da će fetusi biti sahranjeni i kršteni. To je neka nova vrsta inkvizicije – kaže Zajović.

Podseća da u Poljskoj, ali i u drugim katoličkim zemljama poput Hrvatske, većina lekara u državnim bolnicama ne želi da obavlja abortuse pozivajući se na prigovor savesti, ali ih ta savest ne ometa u privatnoj praksi.

Protest ženskih organizacija ispred Ambasade Poljske u Beogradu 2
Foto: Marjana M. Stevanović

Prema podacima ženskih organizacija, oko 800.000 Poljakinja godišnje prekine neželjenu trudnoću, ali samo par stotina njih, i to onih imućnijih, obavi taj zahvat u legalnim uslovima.

Među okupljenima ispred poljske ambasade bila je i Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, koja smatra da je nedopustivo da se u evropskoj zemlji ograničavaju prava žena na slobodan izbor i na telesni integritet.

– Nijedna država nema pravo da crkvena pravila nametne svom stanovništvu umesto građanskih zakona i međunarodnog prava. Poljska je samo ekstremni primer među zemljama EU kojoj Srbija želi da se pridruži. Takvi zakoni ne samo da štete pravima žena nego i njihovom zdravlju – kaže Ignjatović, koja podseća da je i Srbija u stalnom riziku od odronjavanja već dostignutih reproduktivnih i seksualnih prava.

Miloš Urošević  iz Žena u crnom istakao je da žene moraju da imaju pravo da same odlučuju o svom telu.

– Ja mislim da ja kao muškarac imam odgovornost da branim ljudska prava žena, u ovom slučaju pravo na abortus, budući da znamo da u ogromnom broju slučajeva žene nisu te koje su odgovorne za trudnoću, jer one najčešće nisu u poziciji moći da kontrolišu da li će, kada, kako i sa kim imati seksualni odnos – rekao je Urošević.

Protest ispred Ambasade Poljske u Beogradu protekao je „u crnini i ćutanju“, bez incidenata, uz transparente „Solidarnost sa feministkinjama Poljske, „Stop zabrani abortusa u Poljskoj“, „Ženski pakao“, „Revolucija je žena“, „Ovo je rat protiv žena“, „Žene nisu inkubatori“, “U ime majke, ćerke i voljene sestre: Mrš od žena!”.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Protest ženskih organizacija ispred Ambasade Poljske u Beogradu”

  1. Guske u magli dok u Srbiji gladuje i oskudno obučeno preko sto hiljade dece one brinu o Poljacima. NVO kao okupacioni aparat u koloniji nije ni zadatak da brine o najugroženim delu društva. Ovo tragokomično i vredja inteligenciju običnog čoveka ali u mediskom ludilu može i ovo da prodje.

    • Ko plaća i koliko, tog Uroševića ?! Kome on prodaje maglu ?? Podržava hladnokrvne ubice deteta, samo zato što ima neki fizički problem ?? Ubicama je mesto na doživotnoj robiji. Da li dete koje je rođeno zahvaljujući zabrani ubistva deteta, ima pravo da kasnije ubije svoju majku, obzirom da je ona htela da ubije njega ?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.