Protest ženskih organizacija ispred Ambasade Poljske u Beogradu 1Protest Foto: Marjana M. Stevanović

U znak solidarnosti sa građankama/ima Poljske koji/e danima protestuju protov odluke Ustavnog suda o skoro potpunoj zabrani abortusa, Žene u crnom i Autonomni ženski centar organizovali su danas protest ispred poljske ambasade u Beogradu.

Organizacije Žene u crnom i Autonomni ženski centar okupile su se ispred Ambasade Poljske u Beogradu u znak solidarnosti sa građankama/ima Poljske koje danima protestuju protiv odluke Ustavnog suda o gotovo potpunoj zabrani abortusa.

U Poljskoj je pravo na abortus bilo jedno od najrestriktivnijih u Evropskoj uniji. Prema zakonu iz 1993. godine abortus je bio dozvoljen samo u tri slučaja: kada je trudnoća pretnja po život i zdravlje žene, kada postoji velika verovatnoća deformiteta ili bolesti fetusa ili kada je trudnoća nastala krivičnim delom (silovanje, incest, pedofilija). Međutim, Ustavni sud u Poljskoj, koji je pod kontrolom vladajuće partije bliske crkvi, proglasio je ovih dana neustavnim abortus izvršen na osnovu malformiteta fetusa.

Odluka Ustavnog suda izazvala je talas protesta u svim većim gradovima Poljske, a navela je i ovdašnje organizacije da izraze podršku građankama i građanima ove države u borbi protiv „srednjovekovnog fundamentalističkog mraka“, koji je na delu, kako kaže Staša Zajović, u „srcu Evrope“.

– Ja smatram da je to kulminacija fundamentalističkog terora mržnje prema ženama i lišavanje osnovnih građanskih prava i sloboda.

To nije samo vezano za abortus nego je i napad na demokratiju, to je izraz prezira prema svim građankama/ima Poljske koji već uporno i kontinuirano, opravdano i pravedno izlaze na ulice i zahtevaju svoja ljudska prava – kaže Staša Zajović iz Žena u crnom.

Dodaje da se u Poljskoj vodi neka vrsta rata protiv žena koji se ogleda u ciničnom i okrutnom nasilju u ime odbrane svetosti života.

– Više je nego ponižavajuće da se prava fetusa stavljaju iznad prava žena, a još je brutalnije kad kažu da će fetusi biti sahranjeni i kršteni. To je neka nova vrsta inkvizicije – kaže Zajović.

Podseća da u Poljskoj, ali i u drugim katoličkim zemljama poput Hrvatske, većina lekara u državnim bolnicama ne želi da obavlja abortuse pozivajući se na prigovor savesti, ali ih ta savest ne ometa u privatnoj praksi.

Protest ženskih organizacija ispred Ambasade Poljske u Beogradu 2
Foto: Marjana M. Stevanović

Prema podacima ženskih organizacija, oko 800.000 Poljakinja godišnje prekine neželjenu trudnoću, ali samo par stotina njih, i to onih imućnijih, obavi taj zahvat u legalnim uslovima.

Među okupljenima ispred poljske ambasade bila je i Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, koja smatra da je nedopustivo da se u evropskoj zemlji ograničavaju prava žena na slobodan izbor i na telesni integritet.

– Nijedna država nema pravo da crkvena pravila nametne svom stanovništvu umesto građanskih zakona i međunarodnog prava. Poljska je samo ekstremni primer među zemljama EU kojoj Srbija želi da se pridruži. Takvi zakoni ne samo da štete pravima žena nego i njihovom zdravlju – kaže Ignjatović, koja podseća da je i Srbija u stalnom riziku od odronjavanja već dostignutih reproduktivnih i seksualnih prava.

Miloš Urošević  iz Žena u crnom istakao je da žene moraju da imaju pravo da same odlučuju o svom telu.

– Ja mislim da ja kao muškarac imam odgovornost da branim ljudska prava žena, u ovom slučaju pravo na abortus, budući da znamo da u ogromnom broju slučajeva žene nisu te koje su odgovorne za trudnoću, jer one najčešće nisu u poziciji moći da kontrolišu da li će, kada, kako i sa kim imati seksualni odnos – rekao je Urošević.

Protest ispred Ambasade Poljske u Beogradu protekao je „u crnini i ćutanju“, bez incidenata, uz transparente „Solidarnost sa feministkinjama Poljske, „Stop zabrani abortusa u Poljskoj“, „Ženski pakao“, „Revolucija je žena“, „Ovo je rat protiv žena“, „Žene nisu inkubatori“, “U ime majke, ćerke i voljene sestre: Mrš od žena!”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari