Foto: Youtube/RT

Na Dan narodnog jedinstva Rusije, kako prenosi RTS, uručene su državne nagrade, između ostalog, srpskom glumcu Milošu Bikoviću i gradonačelniku glavnog grada Hrvatske Milanu Bandiću. Ceremonija uručenja medalja i svečani prijem upriličeni su u Velikom kremaljskom dvorcu.

Biković se na ruskom jeziku zahvalio ruskom predsedniku Putinu i čestitao Dan narodnog jedinstva. „Medalja Puškina“ ustanovljena je 1999. godine i dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, za zbližavanje kultura i nacija.

Putin na ovaj praznik tradicionalno uručuje priznanja za doprinos u jačanju jedinstva ruske nacije, a nagrade dobijaju i strani državljani za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i međusobnog razumevanja među narodima, očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranstvu. Dan narodnog jedinstva obeležava se 4. novembra od 2005. godine, kao pomen na događaje iz 1612. godine, kada su ustanici predvođeni Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim oslobodili Moskvu od poljskih osvajača, navodi RTS.