Foto: Pixabay/RitaE

Na sastanku će biti reči i o presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije, a zvaničnici Saveta Evrope susrešće se i sa predstavnicima državnih organa Srbije. Susret se organizuje uoči konferencije Komiteta ministara u martu, čija tema će biti neispunjavanje presude Suda za ljudska prava u Strazburu.

O predstavci Zorice Jovanović, koja nikada nije dobila validne dokaze da joj je dete preminulo posle rođenje, sud u Strazburu odlučio je još 2013. godine i naložio Srbiji da pruži istinu o tom i sličnim slučajevima.

Predstavnik udruženja Beogradska grupa roditelja Nikola Šegrt rekao je da će obavestiti delegaciju Direktorata za ljudska prava i o zakonu koji je u proceduri, a sa njim se ne slažu, jer nudi samo odštetu, ne i istinu.

Predsednik udruženja Za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović, međutim, tvrdi da je presuda Evropskog suda ispunjena kad je formirana državna komisija. Specijalni policijski timovi u šest gradova po nalogu tužioca istražuju 90 slučajeva nestanka beba.

Novi model smo prvo isprobali u Kragujevcu, gde su podnete 34 nove krivične prijave, a po 26 se za sada postupa, objasnio je Pavlović.

Povezani tekstovi