Školske uprave nenadležne za školska takmičenja 1Mladen Šarčević Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Zbog toga su predstavnici Društva fizičara Srbije, Društva matematičara Srbije, Srpskog hemijskog društva, Društva za strane jezike, Srpskog geografskog društva i Društva pedagoga tehničke kulture zatražili od ministra prosvete Mladena Šarčevića da se organizuje zajednički sastanak kako bi se ovaj problem rešio. Mićo Mitrović, iz Društva fizičara Srbije, više puta se obraćao Ministarstvu prosvete, ukazujući da je pretila opasnost da se opštinsko takmičenje za učenike osnovne škole ne održi u čak 80 opština.

– Prema Stručnom uputstvu organizatori takmičenja su stručna društva u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Većina školskih uprava to tumači kao da nemaju nikakvu odgovornost u organizaciji i nisu želele da Društvu fizičara dostave podatke o opštinskim organizatorima sa svoje teritorije iako su to oduvek radile i trebalo bi da čine spoj između Ministarstva i društava i škola – kaže za Danas Mitrović.

Nakon što je ukazao na ove teškoće, nadležni u Ministarstvu su mu prosedili 1.128 mejlova škola, ali se ispostavilo da su mnogi bili nevažeći, pa su samo zahvaljujući velikom angažovanju pojedinaca iz Društva fizičara, kao i nekim školskim upravama, koje su ipak pomogle, opštinska takmičenja završena regularno. Mitrović ukazuje da ovako zamišljeni način distribucije zadataka, preko zvaničnih mejlova škola (i da su svi ispravni) može da dovede u pitanje regularnost takmičenja jer njima najčešće ima pristup više osoba.

Sa identičnim teškoćama suočili su se i predstavnici Srpskog hemijskog društva, koje nije zvanično bilo ni obavešteno da školske uprave više ne sarađuju u organizaciji takmičenja. Zoran Lapčević, iz Društva pedagoga tehničke kulture, takođe je za naš list potvrdio da većina školskih uprava nije želela da prihvati da testove distribuira školama organizatorima opštinskog takmičenja. On kaže da je apsurdno očekivati da predsednik nekog stručnog društva zna sve škole i da je najlogičnije da spona između njih, kao i ranije, budu školske uprave.

Naši sagovornici podsećaju da su se do pre desetak godina, uoči početka svakog ciklusa takmičenja, održavali redovni sastanci stručnih društava i Ministarstva, kako bi se diskutovalo o problemima i unapređenju sistema školskih takmičenja. Lapčević kaže da je sadašnji pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje Milan Pašić, dok je bio član Nacionalnog prosvetnog saveta, predlagao da jedna sednica Saveta bude posvećena ovoj temi zbog velikog broja problema, ali se to nije dogodilo.

Ministarstvo: Odgovorna društva i škole

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da školskim uprava nije poslato obaveštenje da ne učestvuju u organizaciji takmičenja već da su „upućene“ na sadržaj Stručnog uputstva o organizovanju takmičenja i smotri učenika, u kome je propisana odgovornost za organizaciju svih nivoa takmičenja i smotri.

„U ovom stručnom uputstvu ne prepoznaje se uloga školskih uprava, koja bi se, kako to žele pojedina stručna društva, ogledala u logističko-tehničkim i sekretarskim poslovima. Obaveze stručnih društava koja su organizatori takmičenja uređene su takođe i ugovorima koje potpisuju sa Ministarstvom. Potrebno je da direktori škola – domaćina takmičenja ostvare blagovremenu komunikaciju sa organizatorom takmičenja i da dogovore način prijema materijala i obezbeđivanja tajnosti materijala za takmičenje“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.