I potpuni ekonomski laik vidi da je visina minimalca uslovljena i zarobljena sporazumima i za javnost netransparentnim dogovorima aktuelne vlasti sa takozvanim stranim investitorima, koji se uz subvencije države i na teret budžeta svakodnevno privlače da ulažu u takozvanu „šrafciger industriju“ zbog jeftine radne snage i često visokih subvencija, navodi se u saopštenju.

Građani širom Srbije su svakodnevno svedoci otvaranja takvih fabrika, uz pompezna okupljanja stranačkih aktivista, frenetičnih aplauza i poruka najviših autoriteta vlasti da se strane investicije mere u milijardama dinara i stotinama hiljada novootvorenih radnih mesta, navodi Sloga.

Kako je saopšteno, istina je da u takvim fabrikama i pogonima radnici rade za minimalac, eventualno koji procenat više, budući da im se kroz isplatu zarade često uračunava topli obrok i prevoz do posla, što dokazuju dosadašnji brojni štrajkovi i protesti radnika nezadovoljnih zaradama i uslovima neplaćenog prekovremenog rada kod stranog poslodavca.

Takvu lošu situaciju kod stranih poslodavaca u Srbiji koriste i mnogi domaći neodgovorni poslodavci, posebno po unutrašnjosti Srbije gde ima mnogo nezaposlenih i sve više gladnih ljudi, pa pojedini radnici u trgovinama, trafikama, kafićima, pekarama i na sezonskim radovima rade ucenjeni i ispod minimalca, potpuno nezaštićeni od države, konstatuje Sloga.

Da ne budemo samo kritizeri, mi tvrdimo da postoji više načina i metoda kako bi minimalac u Srbiji bio daleko i značajnije veći. Jedan je da se predefinišu učesnici Socijalno-ekonomskog saveta i da se uključe i drugi sindikati, ali i predstavnici velikih i malih stranih investitora, smatraju u tom sindikatu.

Drugi, mnogo efikasniji način je da se sinhronizovanim štrajkovima po čitavoj Srbiji strani i domaći poslodavci nateraju na veće zarade, zaključuje se u saopštenju.