Foto: M. D.

Na svečanoj komemoraciji prikazana su dva filma koja svedoče o dva dela njenog života, glumačkoj i novinarskoj karijeri. Pejanović će biti sahranjena sutra na Bežanijskom groblju, u 13 sati.

Jugoslav Ćosić govorio je o njenoj karijeri, prijateljstvu i danima koje su provodili zajedno. “Ja se sećam njenih prvih koraka u novinarstvu, izgledala je kao neko ko je otkrio svoju ličnu atlantidu. Sve godine obrazovanja i pripreme za drugu profesiju je sklonila u stranu i tako snažno uronila u novu za koju znamo da je skopčana sa napetošću, neizvesnošću i drugim problemima “. Prijatelji će je pamtiti po veselim očima i širokom osmehu. Kažu da je bila vesela i srdačna, ali i osoba sa kojom su se delili životni problemi.

“Često sam joj govorio, i pred drugima, a i samo njoj, da je ona moja omiljena glumica zato što se tako pametna, obrazovana i lepa, ne bavi glumom već novinarstvom. Smejala bi se do suza svaki put kad bih joj to ponovio”, priseća se Ćosić.

“Uvek je bila kolovođa. Umela je od svake situacije da napravi komediju apsurda, da se nasmeje kad joj je najteže, da se podmetne umesto nas, da nas zaštiti, zagrli, uteši i ispuni svojom beskrajnom ljubavi. Bila sam svedok njenog raskošnog glumačkog talenta, a kasnije i novinarskog. Radovala se svakoj sitnici, bila je zahvalna za svaki susret, svaku reč. Često sam govorila, svako treba da ima u životu bar jednog prijatelja kakva je Jadranka, jer onda život dobije smisao”, rekla je Jelena Radenović.

Jadranka Pejanović je završila glumu, a iz lutkarskih predstava i pozorišnih uloga, 2008. godine, zakoračila je u svet televizije, u informativnu redakciju TV B92. Vodila je vesti i jutarnji program. Bila je koautorka dokumentarnog filma „Neispričane priče“, o životu Zorana Đinđića.