Banjaluka Foto: wikipedia

Iz MUP je saopšteno da će policija RS „preduzeti sve mere i radnje kako bi sprečila svako ugrožavanje i narušavanje bezbednosti građana“, navodi portal žurnal.info.

Grupa „Pravda za Davida“ najavila je skup za 5. oktobar za koji MUP tvrdi da nije prijavljen policiji.

Iz MUP RS su naveli kako raspolažu informacijama da se „organizuje dolazak određenih grupa lica u Banjaluku s ciljem izazivanja incidenata, koji bi podrazumevali narušavanje javnog reda i mira, fizičke sukobe i sukobe s policijom“.

Ministar policije RS Dragan Lukač, podseća portal, pre dva dana je izjavio kako poseduje informacije da će na skup „Pravda za Davda“ u petak stići navijačke grupe iz Federacije BiH, s ciljem da izazovu sukobe i nerede u Banjaluci.

Mediji prenosi da Gradska uprava Banjaluka nije izdala dozvolu BN TV za direktan prenos skupa „Pravda za Davida“ sa Trga Krajine.

Odobrenje BN TV za zauzimanje javne površine, na kojoj je planirano postavljanje reportažnih kola za direktan prenos skupa „Pravde za Davida“ sutra od 18 časova, nije izdato i to bez obrazloženja, objavila je ova medijska kuća.

Prema saopštenju BN TV, zahtev je podnet kao i ranije, uz uplatu takse za zauzimanje javne površine na glavnom gradskom trgu.

„Trg Krajine je tog dana, navodno u potpunosti, zakupio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), što je poslužilo Gradskoj upravi Banjaluka kao izgovor da ne izda odobrenje za zauzimanje javne provršine RTV BN“, navodi bijeljinska televizija.

U sopštenju se ocenjuje kako „ovakav odnos Gradske uprave Banjaluka prema medijima smatraju direktnim udarom na slobodu medija i njihov nezavisan i nesmetan rad, posebno kada je reč o izveštavanju sa skupa ‘Pravde za Davida’, za koji postoji ogromno interesovanje javnosti“.

Opozicioni Savez za pobjedu otkazao je završnu predizbornu konvenciju u Banjaluci, koja je trebalo da se održi u petak na tvrđavi Kastel.

Taj savez je saopštio da ne želi da održava politički skup u vreme kada će gradani na Trgu Krajine u Banjaluci održati još jedan veliki protest na kome će ponovo tražiti odgovor na pitanje – Ko je ubio Davida Dragičevića?

Otkazivanje predizborne tribine smatraju moralnim činom, navodeći da na taj način pokazuju da saosećaju sa porodicom i prijateljima Davida Dragičevića, koji više od pola godine traže da se otkriju ubice ovog banjalučkog studenta.

Vladajuci SNSD trebalo bi sutra uveče da održi završni predizborni miting na Trgu Republike, kod zgrade Vlade RS u Banjaluci, ali još nema zvanične potvrde o tome.

Ranije je bilo najavljeno da će na tom skupu nastupiti folk pevačica Svetlana Ražnatović, ali su se pojavile informacije da je ona otkazala svoj dolazak u Banjaluku, prenosi portal žurnal.info.