U Beogradu 100 kilometara puta bez kaldrme 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

U Beogradu 100 kilometara puta bez kaldrme 2List Pravda donosi priču o novim pronalascima u američkom vazduhoplovstvu koje je obogaćeno jednim novim lovačkim avionom koji razvija do sada najveću zabeleženu brzinu.

Avion je naoružan topom kalibra 37mm, sa četiri mitraljeza, a ima motor od 1000 konjskih snaga. Avion može da razvije brzinu od 400 milja, što iznosi oko 740 km na čas.

Na prvoj sednici saveta nemačke Narodne banke, ministar privrede Funk je odgovarao na pitanje finansiranja rata i spoljne trgovine. Ovom prilikom je naglasio da ta dva pitanja spadaju u glavne tekuće probleme nemačke Narodne banke.

Funk je dodao da je nacional-socijalističko državno vođstvo još za vreme mira, stvaralo nova rešenja povodom ova dva pitanja. Za vreme mira sprovođene su metode koje bi nemačku privredu pripremilo za slučaj izbijanja rata.

Održano je predavanje na temu “Kaldrmisanje ulica i puteva u Beogradu kao komunalni i finansijski problem”. Plan je da se postavi kaldrma na 100 km nekaldrmisanih ulica.

Stavnovnništvo tih ulica hoda po blatu i nije u mogućnosti da se snabdeva najhitnijim potrebama, zbog toga se smatra da je kaldrmisanje preko potrebno. Ove ulice su uglavnom na bližoj ili daljoj periferiji.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme prenosi da turska štampa ističe da je Balkanski porazum glavni faktor mira na Balkanu. Skoro svi turski listovi donose U Beogradu 100 kilometara puta bez kaldrme 3opširne izveštaje i komentare o otvaranju i radu konferencije Stalnog saveta Balkanskog sporazuma.

List Vreme donosi vesti sa zapadnog fronta. Loše vreme koje je vladalo na svim delovima fronta je omelo svaku akciju. Snežne oluje koje besne na Severnom moru onemogućili su svaki pokušaj nemačkih aviona da napadnu trgovačke brodove ili napadn na engleske obale.

Počelo ispitivanje optuženih u poreskoj aferi. Saslušan je prvo optuženi bivši činovnik Beogradske opštine, koji je pomogao da strankama da dođu do lažnih uverenja za plaćen porez. Obojica optuženih za uzimanje lažnih uverenja poriču delo, govoreći da su platili porez i da nisu znali da je uverenje lažno.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.