Foto: Pixabay/ geralt

Autor je kazao da sam pogled na izložene fotografije budi sećanja na neprospavane noći na krovovima Beograda, ali i osećaj da sav taj trud nije bio uzaludan, jer je dao neosporan doprinos da se užasi bombardovanja srpske prestonice 1999. godine nikada ne zaborave.

„Izložbu sam poklonio Vojsci jer sam znao da će oni to čuvati i omogućiti pokoljenjima da vide šta nam je NATO tada učinio“, kazao je Peternek i dodao da su slike oborenih raketa dokaz moći i veličine srpskog naroda.

Potpukovnik Biljana Pašić kazala je da je izložba premijerno prikazana 2017. godine i da se od tada trajno čuva u Domu Vojske.

„Sam pogled na fotografije potvrđuje da njihov tvorac nije dokumentarista, već fotograf sa izraženim umetničkim senzibilitetom, koji je iz dana u dan na svoj način beležio dejstva nevidljivih neprijatelja“, kazala je ona, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Biljana Pašić rekla je da je reč o upečatljivim slikama koje su „ulovile“ dramatične trenutke eksplozija, rušenja i stradanja.

Izložba će biti otvorena do 3. maja i deo je programa povodom dve decenije odbrane od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, koji organizuje Ministarstvo odbrane Srbije kako bi se sačuvalo sećanje na te dane i nevine žrtve.

Povezani tekstovi