U pirotskom okrugu registovan 121 pozitivan slučaj na Covid 19 1Sarajevo Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Na području Pirotskog okruga, od početka epidemije, ispitano je 1.469 uzoraka, a registrovan je 121 pozitivan slučaj na Covid19, od kojih u Pirotu 88, Babušnici 21, Beloj Palanci 11 osoba i Dimitrovgradu jedna osoba, saopštili su Zavod za javno zdravlje i Gradski šta za vanredne situacije u Pirotu.

U saopštenju se dodaje da se čekaju rezultati za 96 uzoraka.

Broj obolelih, tačnije, onih slučajeva koji imaju simptome virusa Covid 19, a bili su u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrđenim slučajevima, je 400, i svi su u izolaciji.

U pirotskoj bolnici trenutno je hospitalizovan jedan pacijent, i u stabilnom je stanju.

Aktuelna epidemiološka situacija je nesigurna,kaže se u saopštenju.

“Sa ukidanjem vanrednog stanja kod većine građana došlo je do prekida poštovanja mera. U poslednjih nekoliko dana otkrivamo nove slučajeve koji ne znaju gde su se zarazili, što potvrdjuje da je virus u populaciji, da prolazi kroz asimptomatske ili blage kliničke forme. Prenosi se prilikom ostvarivanja dužeg kontakta na radnom mestu, u porodici, ali i druženja, kao i okupljanja“, kaže se u saopštenju.

Iz Zavoda i Štaba apeluju na građane da i dalje poštuju mere prevencije, distanciranja od starijih ljudi, hroničnih bolesnika, da nose maske, peru ruke i da se ne opuštaju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.