U subotu 117. biciklistička vožnja Kritična masa - Platanska ljubav 1Svi na bajs Foto: Beta/Jadranka Ilić (Arhiva)

U subotu će sa početkom u 16.30h na Trgu Nikole Pašića biti оdržana 117. Kritična masa, tradicionalna biciklistička vožnja pod nazivom “Platanska ljubav”, saopštilo je Udruženje građana Ulice za bicikliste.

Kritična masa je međunarodni pokret koji u Srbiji postoji već 10 godina i koji se zalaže za prava biciklista i izgradnju biciklističkih staza kao podsticaja zdravijeg života, čistijeg vazduha u gradovima, rasterećenja saobraćajne gužve i usporavanja ubrzanih klimatskih promena.

Kako navode u saopštenju, Kritična masa je ovom prilikom posvećena pravilnom renoviranju Severnog bulevara koje će sačuvati postojeće platane i obuhvatiti izgradnju pravilne saobraćajne infrastrukture koja obuhvata biciklističke staze.

„Trenutni plan investitora, uz dozvolu gradskih vlasti, planira da ove platane stare preko 80 godina poseče kao deo renoviranja severnog bulevara. Tim arhitekata i inžinjera pejzažne arhitekture iz UG Ulice za bicikliste je već predalo svoj predlog renoviranja, kojim bi se izbegla seča postojećih platana i unapredila saobraćajna infrastuktura. Prakse širom sveta pokazuju da razvijanje biciklističkih staza rasterećuje automobilski saobraćaj, smanjuje gužve na ulicama i pomaže smanjenju zagađenja, čime doprinosi opštem poboljšanju zdravlja svih ljudi“, ističe se u saopštenju.

Problem je, prema njihovim rečima, što se većina današnjih protesta koji pokušavaju da zaustave uništavanje zelenila i smanje zagađenja u gradovima dešava tek nakon što problem eskalira.

„U slučaju Severnog bulevara imamo priliku da od gradskih vlasti zahtevamo da zajedno rešimo problem na vreme — UG Ulice za bicikliste se uključilo u samu izradu planova, predajom našeg predloga, kojim zahtevamo dobru saobraćajnu i zelenu infrasturkturu za sve građane i građanke, i čuvanje svakog drveta u Beogradu“, objašnjava UG Ulice za bicikliste.

U saopštenju se navodi i ruta kojom će kritična masa ove subote ići.

„Pored skretanja pažnje na potencijalni problem Severnog bulevara, ovomesečna kritična masa nas vodi preko Pančevačkog mosta, koji je deo međunarodne rute Eurovelo. Bezbedan prelaz preko Pančevačkog mosta je ključan u stvaranju beogradske saobraćajne infrastrukture, koja bi omogućila povezivanje dve strane obale za biciklistički saobraćaj. Kritična masa će se nakon odlaska i kruga po naselju Kotež, vratiti nazad preko Pančevačkog mosta i završiti piknikom kod Hale Pionir, gde ćemo zajedno sa inicijativom Odbranimo poljanu, ukazati na važnost očuvanja te zelene površine. „, saopšteno je.