U Vojvodini nema opasnosti od poplava 1Novi Sad - Utvrđen kej Foto: R. Balać

Mehanizacija, alat i potrebni materijal su spremni i u slučaju potrebe može se brzo reagovati – konstatovano je na sednici Pokrajinskog štaba za vanredne situacije.

Iako su vodostaji na velikim rekama u Vojvodini, kao što su Dunav, Sava i Tisa, na nivou koji je daleko ispod uvođenja čak i redovne odbrane od poplava, naloženo je nadležnim službama JVP „Vode Vojvodine“ i drugih vodoprivrednih preduzeća u Vojvodini 24-časovno osmatranje na terenu i stalna komunikacija između štabova za vanredne situacije susednih lokalnih samouprava, kao i sa sličnim službama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Rumuniji, saošteno je iz Pokrajinske vlade.

Na teritoriji Vojvodine, redovna odbrana od poplava jedino se i dalje sprovodi u Banatu na oko 62 kilometra Tamiša.

Na banatskim vodotocima, koje karakteriše bujični porast vodostaja zbog mogućih snažnijih padavina, pojačano se prati stanje na nasipima, objektima crpnih stanica i ustava.

Posle poplava 2014. godine kada je poplavljeno sremsko selo Jamena, izgrađeni su dodatni nasipi i učvršćeni postojeći na levoj obali Save. Jamena je poplavljena zato što je probijen nasip na Savi u Hrvatskoj, pa je voda došla preko njiva.

Ove godine objavljen je javni poziv za nabavku mobilnih brana za odbranu od poplava i prateće usluge na projektu prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, koji se sufinansira iz IPA fondova EU.