Univerzitet zatvoren zbog demonstracija studenata 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list Vreme prenosi  saopštenje senata Univerziteta u Beogradu, u kojem prenosi odluke Univerziteta da se od 14 časova 30. novembra zatvori Univerzitet, sve do 5. decembra, kao i da se sve studentske i javne priredbe na Univerizitetu odlože za mesec dana. Ove odluke su posledice nasilja studenata koje su se dogodile 29. i 30. novembra na Pravnom fakultetu kada su studenti prvo, na komemoraciji admiralu Gepratu započeli demonstracije, a sutradan se i potukli. Ovim saopštenjem Senat želi da apeluje na uviđajnost svih studenata, te očekuje da će ga oni razumeti i truditi se da se ovakvi događaji više ne ponavljaju.Univerzitet zatvoren zbog demonstracija studenata 2

 Vreme prenosi i  vest o popisu stanovništva u vezi sa evakuacijom za slučaj potrebe, koji je paniran za 7. decembar. Pododbor za iseljavanja stanovništva za grad Beograd sa Zemunom i Pančevom, izgradio je detaljan plan i pravce evakuacije za stanovništvo prestonice. Međutim, kako bi se raspored izradio do detalja pododbor će, zajedno sa Upravom grada Beograda, izvršiti i popis stanovništva. Građanima će biti podeljene tri vrste obrazaca, od kojih se prvi popunjava ukoliko u slučaju ratne opasnosti žele da ostanu tu gde su, drugi ako su sami našli gde će se iseliti u slučaju ratne opasnosti i treći ako žele da se isele tamo gde vlast odredi.

Savet Društva naroda sazvan je za 9. decembar. Na savetu u Ženevi, će se raspravljati o napadu Sovjetske Rusije na Finsku, ali i o budućnosti Rusije u Društvu. Naime, Vreme piše da će ovaj važan politički događaj imati uticaj na određivanje stava nekih evropskih država prema aktuelnim događajima. Ono što se predviđa kao gotovo sigurno, jeste da će u Ženevi doći do velikog osude Moskve zbog napada na Finsku.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Pravda izdvaja vest o početku građenja pristaništa u Novom Sadu. Radovima se predviđa uređenje obale i to za teretni i putnički saobraćaj. Teretni deo pristaništa sa kejem od 200 metara dužine nalaziće se na proširenju carinskog pristaništa. Prema planu, predviđena je i izgradnja dva velika magacina za smeštaj robe, ali i železnička veza. Putnički deo pristaništa sa kejem od 150 metara činiće produženje teretnog pristaništa.

Univerzitet zatvoren zbog demonstracija studenata 3Na Kalemegdanu je otkriven spomenik pesniku Milanu Rakiću, piše Pravda.Spomenik je osvećen i otkriven u prisustvu mnogobrojnih predstavnika kulture, javnih radnika, književnika i umetnika, kao i pesnikovih prijatelja. Spomenik je predat Beogradskoj opštini na čuvanje, i želja prijatelja i saradnika Milana Rakića  je da ga opština primi kao nekakav amanet.

Od vesti iz inostranstva, Pravda prenosi članak Tajmsa o odnosima Japana i Kine. Naime, Tajms predviđa da rat između ove dve zemlje može trajati još dugo, obzirom na to da kineski maršal Čang Kaj Šek ima podršku čitavog naroda. Jedini način da se postigne mir je da Japan povuče svoje trupe iz kineskih područja. Japan s druge strane, uprkos pokretu u korist okončanja rata, ne može da se dođe ni do kakvog rešenja, makar ne u skorijoj budućnosti.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.