Uvek želim da znam više 1

Svake godine učestvuje na školskim takmičenjima od recitovanja do srpskog jezika i književnosti, istorije, matematike, biologije, geografije. Sve stiže. Ove godine postigla je izuzetne rezultate. Plasirala se na četiri okružna takmičenja: srpski jezik i književnost, istorija, biologija i književna olimpijada. Iz srpskog jezika osvojila je 20 od mogućih 20 bodova i predstavljaće Zlatiborski okrug na državnom takmičenju.

Na državno takmičenje plasirala se i iz istorije. Osvojila je 45 od 50 poena.

Isti uspeh i iz biologije:od 100 maksimalnih, osvojila je 89 poena, a među najboljima je koji su stekli pravo da okrug predstavljaju i na državnoj književnoj olimpijadi.

Na pitanje kako sve to postiže, odgovara: „Spremam se, naravno, za takmičenja ali je ove godine raspored bio baš gust i sva su bila gotovo u isto vreme. Za jedan vikend bila su i po dva takmičenja što je otežavalo pripremanje“.

Saru sam upoznala pre dve godine kada je došla u Biblioteku, u Malu školu novinarstva „Žur za žurnalce“.

Njeni tekstovi u Malim novinama za decu i roditelje „Žurnalac“ odlikuju se poetičnošću ali i ozbiljnošću, promišljanjem i zapažanjem. Sara je odgovorna i pouzdana. LJubav prema pisanju, priča mi, javila se kad je upoznala pesnika LJubivoja Ršumovića. Počela je da piše pesme.

* Za uspeh su potrebni…

– Rad, volja, ambicija i malo nadarenosti. I moja starija sestra Amra je bila odličan đak, uspešno se takmičila i inspirisala je i mene. Na kraju godine škola je najuspešnijim učenicima dodeljivala knjige i ja sam kao mala sa roditeljima prisustvovala i zamišljala sam kako ću i ja biti kao Amra. Eto, to je jedan od mojih motiva. Jedan od razloga je što želim uvek da znam više od onoga u školi. Recimo, sestra je kupila Ilustrovanu istoriju sveta i ja sam to stalno prelistavala i čitala.

* Sebe opisuje…

– Uporna, tvrdoglava, duhovita.

* Voli…

-„Malog princa“, muzika mi je uz put, pročitala sam sve knjige o Hari Poteru, volim da pravim razne predmete. Volim svoje drugove, ORSI, biciklo. Moj Šarampov. Čekam da opet imamo naš most, pa da prelazim preko Lima jer sam navikla. Volim kupanje na Brodu. Volim svoje zimske raspuste u Pljevljima kod mamine familije.

* Odrastanje je…

– Pa mislim kao i kod većine. Obično. Možda neke stvari oko sebe vidim ozbiljnije. Ali ne razlikujem se mnogo od vršnjaka. Čak sam i na društvenim mrežama možda prečesto. Kao i drugi. Roditelji dosta podstiču moja interesovanja, veoma su posvećeni i dosta razgovaramo o svemu. Mislim da je to veoma važno.

* Srednja škola…

– Još ne razmišljam. Sestra studira uspešno stomatologiju u Beogradu, meni je zanimljivo kad mi priča. Ja sada učim iz biologije o čoveku i to je veoma interesantno. Ali, ko zna… Čini mi se da je još rano da donosim odluke.