Svi korisnici daljinskog grejanja od 1. januara za takozvani fiksni deo plaćaju 28, 26 dinara po kvadratnom metru umesto dosadašnjih 26,48 dinara, dok za varijabilni deo izdvajaju 6,26 dinara po kilovat satu umesto 5,95 dinara. Poskupljenje je krajem prošle godine odobrilo Gradsko veće, na zahtev Gradske toplane Niš. Uvećane račune dobiće u februaru, ali im već sada stižu najave da bi u isto vreme mogli da dočekaju još jedno poskupljenje grejanja.

– Prema sadašnjim najavama, u ovoj godini se očekuju velike novine u ceni i naplati prirodnog gasa. Već je rečeno da će od 1. januara gas poskupeti 14,5 odsto, što znači da će iznositi 48,85 dinara u odnosu na sadašnjih 42,75 dinara. To logično podrazumeva i povećanje cene grejanja. Posebno je loše i za nas i za potrošače što ćemo gas morati da plaćamo na sam dan fakturisanja, rekao je lokalnim medijima direktor Gradske toplane Slobodan Maksimović .

On je dodao da Toplana ima ugovor sa Jugorozgasom za celu ovu godinu, a da za isporučeni gas za sada duguje nešto više od 500 miliona dinara. U Nišu je, inače, na sistem daljinskog grejanja priključeno oko 26.000 stambenih objekata i oko 4.000 objekata poslovnog prostora, a ukupna dužina toplovoda je oko 60 kilometara.

Novi tarifni sistem javnog gradskog i prigradskog saobraćaja, koji je nedavno usvojilo Gradsko veće, znači da je od 1. januara za više od 13.500 penzionera starijih od 70 godina poskupeo i gradski prevoz. Pravo na besplatan prevoz sada imaju samo penzioneri čija je penzija niža od 15.684 dinara ili je uopšte ne primaju, a njih je, prema rečima gradskog većnika Mihajla Zdravkovića, oko 4.500. Do sada su pravo na besplatan prevoz imale sve Nišlije starije od 70 godina, a njih je više od 17.500.

Svi penzioneri čija penzija iznosi od 15.684 do 38.000 dinara, kolika je prosečna neto zarada u Nišu, imaće pravo na popust od 50 odsto, a takvih je oko 12.000. Svi ostali penzioneri plaćaće punu cenu prevoza. U Nišu, inače, ima više od 61.000 penzionera.

– Činjenica je da će ovakav tarifni sistem delimično smanjiti mobilnost penzionera, ali će istovremeno doprineti većem komforu ostalih učesnika u prevozu koji plaćaju karte po redovnim cenama. Efekti ove mere moći će da se vide mesec dana od početka njene primene, rekao je Zdravković novinarima.

Pred novogodišnje praznike, Nišlije, kao i građani drugih gradova i opština istočne i južne Srbije koji imaju dug za struju dobili su i upozorenje „Jugoistoka“ da će ostati u mraku ukoliko ga ne izmire do 12. januara. Prema proceni tog privrednog društva, upozorenje se odnosi na oko 40.000 dužnika – domaćinstava čija dugovanja prelaze pet hiljada dinara, odnosno firmi čija su dugovanja veća od 50.000.

Oko sedam hiljada građana Niša moglo bi, pak, biti tuženo zbog neizmirenih komunalnih dugovanja. Niško javno-komunalno preduzeće „Objedinjena naplata“ najavilo je da će podneti tužbe protiv njih, kao i protiv novih dužnika koji ne budu izmirivali račune duže od tri meseca. U ovom preduzeću su kazali da građani kojima je upućena ovakvo upozorenje nisu pozitivno odgovorili na pozive da zaključe ugovore o reprogramu, na osnovu kojih su dugove mogli da izmire u najviše 60 rata. To je do kraja prošle godine učinilo oko 5.000 domaćinstava i na taj način, u poslednjem trenutku, izbeglo utuženja.

Skuplji prevoz i za invalide

Od 1. januara ukinut je besplatan gradski prevoz i za osobe sa invalidnošću druge i treće kategorije, tako da će besplatan prevoz ubuduće imati samo invalidi prve kategorije. Prevoz neće plaćati osobe sa oštećenjem sluha, odnosno vida koje prelazi 70 odsto.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.