Više od 50 odsto građana Srbije podržava pridruživanje Evropskoj uniji 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Većina građana Srbije, 52,3 odsto, podržava pridruživanje zemlje Evropskoj uniji, dok je njih 32,6 protiv, pokazala je anketa javnog mnjenja koju je koju je za Delegaciju EU u Beogradu sprovela Ninamedia, saopšteno je danas.

Da ne bi glasalo izjasnilo se njih 8,4 odsto, 6,2 odsto je reklo da ne znaju ili da nisu sigurni, a 0,5 odsto je odbilo da odgovori.

Računajući samo one koji bi izrazili mišljenje, referendum bi doveo do rezultata 62:38 odsto u korist pristupanja EU, a mladi od 18-29 godina čine najveći proevropski segment stanovništva sa više od dve trećine koji su za članstvo Srbije u EU.

Više od 40 odsto ispitanika reklo je kako zna da je EU najveći donator u Srbiji, daleko ispred bilo koje druge zemlje ili organizacije. Pri tome, većina građana Srbije prepoznaje da je EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije, mnogo ispred drugih zemalja – Kina, Rusija, SAD, Turska i ostali.

Šef Delegacije EU u Beogradui Sem Fabrici istakao je da veoma ohrabruju rezultati poslednje ankete, jer većina građana Srbije i dalje podržava pristupanje uniji i pozicionira EU kao najvećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, uključujući i period tokom pandemije.

Ukupno 58 odsto građana podržava dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, jer veruju da je proces normalizacije najvažniji uslov za Srbiju da bi se pridružila EU, za kojim sledi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Istraživanje je sprovedeno u junu na uzorku od 1.211 ljudi iz 40 gradova i opština, koristeći CAPI metodu – kompjuterski podržano anketiranje licem u lice.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Više od 50 odsto građana Srbije podržava pridruživanje Evropskoj uniji”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.