Za "bračnu posetu" u zatvorima potreban negativan PCR test 1Foto: Fonet/ Božidar Petrović

Redakciji Danasa stiglo je pismo supruge jednog osuđenika, koja smatra da je PCR test, koji košta 6.000 dinara, preskup da bi ga radila i ona i deca svaki put kada dođu u tzv. bračnu posetu kod svog supruga.

„Možda nekome nije problem da izdvoji toliku sumu novca, ali meni je puno… Time su oni koji nemaju to da priušte stavljeni u neravnopravan položaj“, piše u tom pismu.

Međutim, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija novu odluku o posetama bračnog druga i dece u posebnim prostorijama bez video nadzora, koja je donesena krajem avgusta, opravdavaju kao neophodnu da bi se zaštitilo zdravlje pritvorenih lica i osuđenika.

Kako iz Uprave ukazuju za Danas, ove posete, na koju osuđeni ima pravo jednom u dva meseca u trajanju od tri sata, dozvoljene su ukoliko lice koje dolazi u posetu ima negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata od termina posete (od sata uzorkovanja).

„Ako lice dolazi iz neke od zemalja regiona – Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije, usled pogoršane epidemiološke situacije, za ovu vrstu posete lice mora da poseduje negativan PCR test na covid-19, ne stariji od 48 sati od termina posete (od sata uzorkovanja). Ova mera prevencije je neophodna imajući u vidu epidemiološku situaciju kako u zemlji tako i u inostranstvu, a sve u cilju očuvanja zdravlja lica lišenih slobode. Ova vrsta poseta je tek počela da se organizuje ili tek treba da počne sa njihovom organizacijom u zavodima, a žalbi osuđenika nije bilo, naprotiv – pojedini osuđenici, kao i njihove porodice, su se ranije raspitivali da li mogu ovu vrstu poseta da ostvare ukoliko lice koje dolazi u posetu ima negativan PCR test“, navode iz Uprave.

Kako ukazuju, posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji ponovo su dozvoljene u maju uz striktnu primenu zaštitnih mera, što znači da im je omogućeno da ih posećuju porodice, ali uz mere prevencije.

S tim u vezi, osuđenici mogu da koriste ovaj vid posete gde nije potreban negativan PCR test.

„Za novonastale okolnosti nisu samo lica lišena slobode pokazala razumevanje. To se odnosi i na njihove porodice koje su takođe pokazale razumevanje i odgovornost u ovoj situaciji i pridržavaju se mera koje su nadležne zdravstvene službe preporučile za sve građane, a koje se odnose na što manje kontakata sa drugim osobama. Upravo je svest porodica doprinela da se broj poseta u svim zavodima smanji od uvođenja mera što je od velikog značaja za prevenciju i taj trend u padu broja poseta se odnosi na sve zavode“, ukazuju iz Uprave.

U deset kazneno-popravnih zavoda je od jula dozvoljeno osuđenicima da putem Skajpa i Vibera imaju kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške. Reč je, između ostalog, o zavodima sa posebno osetljivom populacijom kao što su štićenici u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za maloletnike u Valjevu, kao i osuđenice u KPZ za žene u Požarevcu, ali i najveći zavod u zemlji – KPZ u Sremskoj Mitrovici.

Nema zaraženih

Ni u jednom od 29 zavoda u ovom trenutku niko od lica lišenih slobode (oko 10.500 osuđenika i pritvorenika) nije inficiran virusom korona, rečeno je Danasu u Upravi. Takođe niko od ukupno 4.228 zaposlenih nije inficiran ovim virusom.

Zaštitne mere

Licima koja dolaze u posetu, obavezno se meri temperatura pre ulaska u ustanovu. Vrši se prolazak kroz dezo barijere, dezinfekcija ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

Za lica lišena slobode, osim maski i rukavica, obezbeđeni su i viziri. Tokom posete se poštuje preporučena distanca i nije dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika.

Po okončanju posete, lica lišena slobode na bezbedan način odlažu korišćena sredstva zaštite (masku, rukavice i vizir), uz dezinfekciju ruku i povratak u prostorije preko dezo barijere.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Za „bračnu posetu“ u zatvorima potreban negativan PCR test”

  1. Kakav cirkus od države.. Sa dvoje male dece treba da platim put do KPZ-a u drugom gradu i 6000 za test.. I da kupim sve neophodno za paket koji treba da odnesem suprugu. Dakle, jedno 100 evra da bih otišla. Dok je stvarnost ovde drugačija – kafići su dupke puni, niko ne nosi masku na ulici, nema distance. I kako tačno održati takav brak, uz svu ljubav koje ima..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.