Zašto je el Sisi dobio počasni doktorat? 1Foto: EPA-EFE KHALED ELFIQI

Senat Univerziteta u Beogradu dodelio je na poslednjoj sednici počasni doktorat predsedniku Egipta Abdelu Fatah el Sisiju za izuzetan doprinos u regionalnoj i globalnoj bezbednosti, kao i za aktivno angažovanje na unapređenju saradnje između Egipta i Srbije u akademskoj sferi – Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Kairu.

To je navedeno u obrazloženju Fakulteta bezbednosti, na čiji predlog je Senat doneo odluku o počasnom doktoratu.

Predlog je prethodno podržala Komisija za univerzitetska priznanja, kojom predsedava prorektor UB Petar Marin.

Pojedini mediji ocenili su ovu odluku spornom, a Sisija označili kao „egipatskog diktatora“, poznatog po hapšenju i progonu aktivista za ljudska pravam novinara i profesora fakulteta.

Dekan Fakulteta bezbednosti Vladimir Cvetković nije bio dostupan za komentar, a u poruci nam je poručio da je na putu.

U obrazloženju u koje je Danas imao uvid piše da su delovanje i stavovi predsednika Sisija značajno unapredili regionalnu bezbednost na Bliskom istoku, kao i ukupnu bezbednost u neposrednom susedstvu, na Mediteranu i u Evropi.

„Stavovi predsednika Sisija zasnovani su na ideji o ukidanju stranog vojnog prisustva u regionu Bliskog istoka u kome bi se izbeglo nuklearno naoružavanje. Egipat je očuvao i poboljšao bezbednosnu koordinaciju sa Izraelom, a istovremeno je ohrabrio druge arapske zemlje na normalizaciju odnosa sa Izraelom, što je tokom 2020. godine i realizovano. Egipat kontinuirano unapređuje dijalog sa svim palestinskim frakcijama u cilju postizanja jedinstvene platforme i uspostavljanja saradnje i mira u regionu. Pored toga, Egipat u lokalnim i međunarodnim okvirima nastoji da poboljša uslove za život stanovnika Gaze, pa je 2014. bio domaćin međunarodnog skupa za obnovu ove teritorije“, piše u obrazloženju.

Navodi se i da centralni aspekt unapređenja bezbednosti u regionu i na širem međunarodnom planu predstavlja odlučna i energična borba protiv terorizma.

„Egipat, na čelu sa predsednikom Sisijem, naglašava sveobuhvatni pristup antiterorizmu koji je zasnovan na suprotstavljanju svim društvenim, ekonomskim, ideološkim i verskim uzrocima terorizma. Egipat je u oktobru 2015. izabran za privremenog člana Saveta bezbednosti. Želeći da iskoristi to članstvo u najvećoj mogućoj meri, Egipat je predsedavao Komitetom Saveta bezbednosti za borbu protiv terorizma, koji utvrđuje politiku borbe protiv terorizma na međunarodnom nivou, ali i posebnim komitetom za praćenje sprovođenja specijalnih rezolucija u vezi sa borbom protiv terorizma. Predsednik Sisi je značajno unapredio mehanizme borbe protiv terorizma na političkom, ekonomskom i idejnom planu“, ističe se u obrazloženju.

Među zasluge za dodelu počasnog doktorata navodi se i to da je Egipat izdejstvovao da Savet bezbednosti po prvi put razmatra terorističku ideologiju i propagandu, kao vrlo osetljive teme u kontekstu njihovog stalnog korišćenja od strane terorističkih organizacija radi izvođenja terorističkih akcija.

Takođe, suštinski je doprineo rastu učešća država u akcijama borbe protiv terorizma i globalnom suprotstavljanju terorizmu.

Pored toga, Egipat se snažno zalagao za sprovođenje i poštovanje usvojenih rezolucija koje se tiču borbe protiv terorizma, navodi se u obrazloženju.

Predsednik Sisi je označen kao jedan od „najznačajnijih boraca za reformu islama“ i čovek koji se zalaže se za umereni islam i aktivno se suprotstavlja islamskom ekstremizmu kao ideologiji, a ne veri.

U obrazloženju za dodelu počasnog doktorata se ističe da je Sisi uvideo da su siromaštvo i ekonomske nejednakosti jedan od važnih izvora terorizma, te je učinio sve na prevazilaženju ekonomskih teškoća Egipta iz perioda 2011-2014. i ostvarivanju velikih i značajnih razvojnih projekata u energetici, infrastrukturi, stanogradnji i smanjenju siromaštva.

Takođe, predsednik Sisi je dao veliki doprinos u pokretanju reformi kako osnovnog, tako i visokog obrazovanja po međunarodnim standardima, a svi ti napori su, kako se navodi, rezultirali kandidaturom predsednika Sisija za Nobelovu nagradu za mir od strane Federacije parlamenata severne Afrike.

Što se tiče njegovih zasluga u akademskoj sferi u obrazloženju za dodelu počasnog doktorata se napominje da je uz posredovanje Ambasade Egipta u Beogradu iniciran protokol o saradnji između našeg Fakulteta bezbednosti i Fakulteta za ekonomiju i politiku Univerziteta u Kairu, kao i Centra za dijalog, uspostavljanje i održavanje mira iz Kaira.

U međuvremenu je formiran i predlog o osnivanju Centra za afričke studije pri Univerzitetu u Beogradu, koji bi funkcionisao u saradnji sa Fakultetom za visoke afričke studije Univerziteta u Kairu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zašto je el Sisi dobio počasni doktorat?”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.