Žašto se muškarci u ljubavi češće razočaravaju nego žene? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kako prenosi list Pravda, američki psihijatar i publicista, Auer Jang napisao je zanimljivo delo o psihologiji muško ženskog odnosa, još pre osamdeset godina.

Žašto se muškarci u ljubavi češće razočaravaju nego žene? 2Ovo interesantno delo zaključuje da je muškarac taj koji se, u najvećem broju emotivnih veza, mnogo više razočarava nego žena. Američki psihijatar ističe da se to kod muškaraca događa još sa prvim ljubavnim doživljajem.

Većina mladića, na samom početku, ima isuviše optimističke poglede poglede o ljubavi. Muškarac je taj koji sa puno oduševljenja prilazi ženi, koja je prva uspela da probudi vatrena osećanja u njegovom srcu, očekivajući od nje prava čudesa.

Muškarac je često obuzet poetičnim mislima i osećanjima i u prvu ljubav unosi mnogo lirizma, verujući da će na taj način osvojiti srce žene koja mu se svidela.

Prva žena u koju se muškarac zaljubljuje, najčešće je starija od njega, iskusnija u ljubavi i na svet gleda kroz prizmu materijalizma. Takva žena nije zainteresovana za njegova osećanja već za materijalni status i ugled u društvu. To je razlog prvog muškog razočaranja i kraha na polju ljubavi.

Kako kaže psihijatar Jang, žene često pogrešno rasuđuju o muškarcima i tako dolazi do nesporazuma. Normalan muškarac u svoju vezu unosi mnogo dobrih, šistih i poštenih namera. On traži onu ženu, koja će biti u stanju da ta njegova osećanja u punoj meri uzvrati.

Drugi važan uzrok muškarčevog razočaranja u ljubavi je to, što većinu žena zanima da li će u tom braku ili emotivnoj vezi imati materijalnu sigurnost. Zbog toga iskreno treba priznati, navodi Jung, da su žene veliki materijalisti. No, zbog toga ih ne treba kriviti, jer ako se osvrnemo u prošlost možemo lako zaključiti da je žena navikla da je muškarac izdržava.

Američki psihijatar rekao je i da je samo mali broj žena navikao da samostalno zarađuje novac i bude nezavistan od jačeg pola.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme, na današnji dan pre osamdeset godina, piše o osnivanju  Instituta za proučavanje raznih vrsta duvana u Bremenu.

Žašto se muškarci u ljubavi češće razočaravaju nego žene? 3Međunarodno društvo za naučna ispitivanja u Bremenu, osnovalo je naučni zavod za uporedno proučavanje različitih vrsta duvana.

Ovaj zavod će između ostalog izrađivati i praktična školska učila za stučne škole koje se bave, odnosno školuju đake za rad u industriji duvana.

Vreme, takođe, prenosi i da je u Nišu otvoren prvi Srpski kulturni klub.

Otvaranju kluba su prisustvovale mnoge viđenije zvanice, ali je skup otvorio upravnik Hipotekarne banke u penziji, Staja Živković. On se prisutnima obratio sa nekoliko reči upućenih pre svega srpskom narodu, koji je pozvao da bude duhovno sjedinjen, ruku po ruku, za dobro Kralja i otadžbine.

Govore su održali i docent Univerziteta Slobodan Drašković i sudija Kasacionog suda Danilo Danić.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.