Završne reči na ponovljenom haškom procesu Stanišiću i Simatoviću sredinom aprila 1Foto: EPA/ Michael Kooren / REUTERS POOL (Arhiva)

Završne reči na ponovljenom haškom procesu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju biće pred sudom u Hagu održane od 12. do 14. aprila, saopštilo je danas raspravno veće.

Stanišić (70), bivši načelnik SDB Srbije, i Simatović (70), glavni Službin operativac, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Prema optužnici, te zločine su počinile specijalne jedinice SDB Srbije – poput „Crvenih beretki“, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića-Arkana i „Škorpiona“ – koje su Stanišić i Simatović organizovali, opremili, obučavali, finansirali i kontrolisali.

Zločini su, po tužiocima, bili počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikog dela teritorije Hrvatske i BiH radi uspostavljanja srpske kontrole.

Tužioci tvrde da je to zločinačko udruženje predvodio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević i da su učesnici, pored Stanišića i Simatovića, bili Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić, Milan Babić, Željko Ražnatović, Vojislav Šešelj i drugi.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrdjuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom i njegovim naslednikom, sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ta zlodela.

Kako je saopštio predsedavajući sudija Barton Hol (Burton Hall), tužioci će imati na raspolaganju četiri sata da izlože svoje završne argumente.

Obe odbrane će završne reči morati da završe za pet radnih sati.

Posle prvog suđenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013, oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje.

Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017, a tužioci su izvodjenje svojih dokaza završili krajem februara 2019. Sud je saslušao 51 svedoka optužbe.

Dokazni postupak odbrane počeo je 18. juna 2019, ali je dugo bio u prekidu zbog pandemije korona virusa. U odbranu Stanišića i Simatovića iskaz je dalo 29 svedoka, a poslednji je svedočio 8. oktobra prošle godine.

Prvooptuženi Stanišić nije prisustvovao ponovljenom procesu u Hagu zato što je, odlukom suda, u leto 2017. pušten na privremenu slobodu u Srbiju zbog bolesti.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije posle atentata na premijera Zorana Djindjića u martu 2003, a u Hag su prebačeni u maju te godine.

Obojica su u prvom pojavljivanju pred sudom izjavila da nisu krivi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.