Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

„Bugarska vojska“, kako je obrazloženo, „ne može podupirati demoralisani način jevrejskog trgovanja“.

A u Beogradu se, kako piše Vreme, po prvi put vodi rat između feministkinja i ženomrzaca. Jedna knjiga razbuktala je strasti „između ova dva fronta“.

U tekstu se, osim parole „Nazad u kuhinju!“, ne navodi ništa više o čemu je ovaj autor pisao, ali, sudeći po reakcijama feminističkih aktivistkinja, jasno je da je u pitanju knjiga koja je uvredila veliki broj žena.

„Ovo je najopasnija provokacija koja je upućena ženama“, „Samo jedan muškarac mogao je da nas ovako nabedi“, „Otrov, to je otrov! Mi moramo da sprečimo da se ovakva reakcionarna mišljenja unose u narod. Treba da sve žene bojkotuju ovakvu literaturu“, bile su neke od reakcija.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

Listajući ovaj Pravde nalazimo vest iz Sarajeva o raciji koju je tamošnja policija izvršila u mnogim „jazbinama“ i time, na veliko iznenađenje, otkrila koliko je u u ovom gradu razvijena prostitucija, kao i na kojim se sve mestima ona sprovodi.

„Preko pedeset privatnih stanova u Sarajevu služi danas kao okorela legla tajne prostitucije i nemorala. Nije teško zamisliti koliko koliko zla i bolesti mogu godišnje ova gnezda rasejati po gradu i građanstvu, naročito među omladinom, koja nije upućena u strašne posledice svih zaraza“, piše novinar ovog lista.

Ovom stanju su, kako tvrdi autor, prethodili mnogi važni uslovi koji su digli postotak prostitucije na veoma visok nivo.

„Prostitucija u Sarajevu dolazi kao posledica ratova u prvom redu. Za vreme rata živelo se jednim nemoralnim životom koji je prourokovao teške socijalne potrese. Uticaj ekonomskih uslova na razvitak prostitucije i kod nas je ogroman, možda najveći od svih ostalih“, piše Pravda.

Rat je, kako se dodaje, progutao mnoge bosanske borce, a beda je i inače pritisla naš svet, pa su udovice, raspuštenice i deca koje je naterala glad da beže od svojih sirotinjskih domova naselili Sarajevo.

„U Sarajevu je prostitucija postala važna gana obrta mnogih koji ne vode računa o svojoj savesti. Koliko god se pazi na svaki korak sumnjivih ljudi, oni svoj „zanat“ obavljaju sa sve više veštine“.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi