Zelenović: Borimo se za slobodu i negujemo dijalog 1

Na toj akademiji dodeljene su i Aprilske nagrade Grada Šapca.

– Oslobođenje Šapca je dobar podsetnik kakvi su dometi ovog naroda i lekcija o slobodi koja se teško stiče. I danas, posle 152 godine, sloboda je velika tema javnog života u našoj zemlji. Sloboda je preduslov da bismo ostavili trag u civilizaciji. Sloboda se osvaja znanjem koje oslobađa od laži, propagande i predrasuda. Sloboda je vrednost koju u Šapcu uvek cenimo i branimo. Imamo slobodu da ovaj grad i sebe u njemu oblikujemo po visokim moralnim standardima i sami stvaramo svoj put, rekao je Zelenović i dodao da je Šabac danas jedini veliki grad u Srbiji u kome se čuje drugačiji politički glas – i kao pojedinci, ljudi i građani, koji misle i delaju slobodno.

– Živimo u zemlji u kojoj je ukinut prostor za javnu debatu, gde vlast zatire i samu ideju o dijalogu, gde nema slobode medija, ni mogućnosti da se slobodno iskažu misli i ideje. Ova vlast je stvorila društvo u kom se osećaj građanske i ljudske odgovornosti smatra nacionalnom izdajom. Pobunjena Srbija zahteva da se oslobode mediji i prvi put posle dugih sedam godina slobodno glasa.

Mi u Šapcu znamo da normalan život podrazumeva odsustvo straha, pravo na mišljenje, pristojnost u komunikaciji i poštovanje sagovornika. Zato se borimo i negujemo dijalog, sučeljavamo mišljenja i svakodnevno otvaramo prostor za slobodu govora i odlučivanja. Posvećeni smo viziji Šapca kao modernog grada u kom žive slobodni građani koji veruju u institucije sistema, gde je uprava efikasna i u službi građana, gde se postupa u skladu sa profesijom i savešću, gde se poštuju temeljne vrednosti i ispunjavaju evropski standardi, istakao je Zelenović.

Aprilske nagrade dobili su: FK „Mačva“, prim. dr Stevan Stanković, novinar Milan Jovanović i MZ Zminjak-Skrađani. Novinar Milan Jovanović, pored ključeva grada, proglašen je i za počasnog građanina Šapca.

On je naveo da je duboko dirnut ovim gestom slobodnog grada. I zbog toga ima nade za Srbiju da se stvore uslovi za bolji život, pre svega, naše dece.

– Razne Jutke, Simonovići, fantomi iz Savamale i drugi štićenici vlasti trebalo bi da odgovaraju pred zakonom, i ne samo oni kao izvršioci već i njihovi nalogodavci. I tada će tek Srbija biti slobodna zemlja. Želim da doživim dan kada poštovanje ljudskih sloboda i demokratskih prava postane svakodnevica i uobičajena stvar za koje se neće dobijati nagrade. Šabac je vesnik novog poretka, novih odnosa u društvu, sa visokim barjakom slobode, istakao je Jovanović.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.