Odavno se u Leskovcu zna za (ne)prilike koje prate rad Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja. Lekari, medicinski tehničari i zubni asistenti otvoreno izražavaju nezadovoljstvo ne samo zaradama, nego i ukupnim statusom, a zabrinuti su i za svoju budućnost. Nedavno su tužili svoj kolektiv i, kako smo saznali, suđenje je već počelo, pa će ,,delioci pravde’’ imati težak zadatak da utvrde ko je i u kojoj meri doprineo neverovatnom finansijskom posrnuću leskovačkih stomatologa, od kojih mnogi slove za izvanredne stručnjake u ovom kraju.

Divlje ordinacije

Prema podacima samih stomatologa u Leskovcu ima oko pedeset ,,divljih’’ stomatoloških ordinacija, a u nekima od njih rade stomatolozi Doma zdravlja. Dešava se, a to je poprimilo razmere prave epidemije, da lekari sa gotovo svih odelenja bukvalno sa radnog mesta odlaze u privatne zdravstvene ustanove. Takvo ponašanje se, izgleda, toleriše zbog ,,mira u kući’’, pa i činjenice da ,,na dve stolice’’ sede i pojedini načelnici, odnosno deo rukovodilaca Doma zdravlja i Opšte bolnice.

U Domu zdravlja svi stomatolozi mesečno zarade oko pet miliona dinara, što je znatno ispod polovine sume koja je potrebna za nomalan rad ove službe i to je ključni razlog za smanjenje zarada tokom poslednjih nekoliko meseci.

Upravni odbor leskovačkog Doma zdravlja je na svojoj poslednjoj sednici izdao saopštenje za javnost u kojem se potanko opisuju dešavanja u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu. U saopštenju se podseća da je stupanjem na snagu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, decembra 2005. godine, najveći deo zdravstvenih usluga izuzet iz obaveznog sistema zdravstvenog osiguranja, odnosno prepušten tržištu. Upravni odbor Doma zdravlja ističe i da je od samog konstituisanja najveći deo aktivnosti usmeren na rešavanje problema ovdašnje stomatologije. Konstatuje se, međutim, da je bio suočen sa dugom od oko 6,5 miliona dinara, ne računajući i tri neisplaćene polumesečne zarade.
– Servisirani su svi neispravni aparati, nabavljen stomatološki materijal i obavljeni bezbrojni kontakti sa predstavnicima resornog ministarstva i lokalne samouprave. U svim tim kontaktima učestvovali su i predstavnici Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu, ali je sa njihove strane izostala kooperativnost u prevazilaženju problema – ocena je Upravnog odbora navedena u saopštenju, koje je potpisao dr Miodrag Miladinović.
Upravni odbor je ocenio da Stomatološkoj službi postoji nekoliko krupnih problema: preveliki broj stomatologa i drugih radnika, mali procenat izvršenih uplata, ali i ogroman broj nelegalnih stomatoloških ordinacija u kojima rade isti ti stomatolozi, te nemaju nikakav interes da se stanje popravi. Posebno se ističe da je u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu uočeno ,,lažno prikazivanje izvršenih usluga, tj. falsifikovanje podataka u fakturama“. U saopštenju Upravnog odbora se, međutim, ne navode imena lekara koji pišu lažne fakture, kao i njihov broj, odnosno iznos sredstava koji Fond zdravstvenog osiguranja treba da plati za izvršene usluge.
Zna se, međutim, da su zarade među stomatolozima i ostalim uposlenicima različite. Događa se čak da se mesečne zarade lekara u dve susedne ordinacije razlikuju i po nekoliko desetina hiljada dinara. Poslednjih meseci bilo je slučajeva da su lekari, medicinske sestre i zubni tehničari ostajali bez mesečne zarade, a kako stvari sada stoje, ta praksa će biti nastavljena i narednih meseci, jer neki lekari jednostavno neće moći da obezbede dovoljno pacijenata ,,prema normativima’’ koji su im nametnuti.
Na ključno pitanje o vrednovanju rada u dosadašnjim žučnim raspravama nije dat odgovor, sem ocene rukovodstva Doma zdravlja da su stomatolozi na tržištu i da će podeliti onoliko novca koliko i zarade. Ostaje, međutim, pitanje: ko je dužan da obezbeđuje posao? Da li bi to trebalo da čine sami lekari, sestre i zubni tehničari, ili je, pak, to uloga koja pripada rukovodiocima, odnosno načelniku službe i ,,menandžmentu’’ Doma zdravlja, koji primaju ,,normalne’’ zarade!
– Svesni smo teške situacije, ali takođe tvrdimo da se Pravilnik o zaradama proizvoljno i nakaradno tumači i primenjuje. Mi smo uposlenici Doma zdravlja i trebalo bi da delimo sudbinu ostalih članova kolektiva, a ne da zavisimo od Fonda zdravstvenog osiguranja – smatra dr Siniša Pavlović, jedan od najuglednijih leskovačkih stomatologa.
Ono što je jasno u sadašnjim okolnostima tzv. ,,tržišne filozofije“, stomatolozi Doma zdravlja nisu u stanju da obezbede dovoljan broj pacijenata za isplatu ,,normalnih’’ zarada. Prema najnovijoj računici, dvadeset lekara i 33 sestre jesu – tehnološki višak.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.