Altiparmakov: Ukidanje penala neodrživo 1Foto: N1/PRrtSc

Ukidanje penala za prevremeno penzionisanje bilo bi finansijski neodrživo i nepravično, a cenu bi platili zaposleni i penzioneri zamrzavanjem penzija i podizanjem starosne granice za penzionisanje, ocenio je danas Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta.

Prema tvrdnjama sindikata, penzionerima se na osnovu penala za prevremeno penzionisanje godišnje uzmu dve penzije, zbog čega traže da oni budu ukinuti kada se navrši granica za penziju.

Altiparmakov za N1 objašnjava da bi njihovo ukidanje bilo finansijski neodrživo i nepravično, kao i da takozvani penali nisu nikakva novina, već da su postojali i u vreme SFRJ, odnosno od 1964. godine.

„Nismo mi te penale uveli 2014 godine. Imali smo ih od 1964. Jednostavno kažu, ako hoćete u prevremenu penziju pre starosne dobi onda da ćete penziju primati duže, ali je pravično da primate manje“, istakao je Altiparmakov.

On naglašava da postoji mnogo radnika koji rade neprijavljeni, zbog čega ne mogu ni da misle o prevremenoj penziji.

„Sindikati insistiraju na tome zato što je njihovo članstvo u javnom sektoru i bivšim javnim preduzećima i neće da kažu koja bi bila posledica. Cenu te privilegije morali bi da plate svi ostali radnici u privatnom sektoru i penzioneri – bilo zamrzavanjem penzija, bilo povećanjem starosne dobi sa 65 na 67 godina, kao što su morale da urade Hrvatska, Crna Gora ili Poljska“, istakao je Altiparmakov.

Prema njegovim rečima, do kraja godine bi trebalo da počne usaglašavanje rasta penzija po švajcarskom modelu. To znači da će se polovina indeksacije penzije usklađivati sa rastom cena, a druga polovina sa rastom zarada, kako bi se kupovna moć penzija povećavala u skladu sa rastom privrede.

Altiparmakov kaže da će to značiti ne samo nominalni, već i realni rast penzija i to u skladu sa privrednim rastom. U trenutnim privrednim okolnostima, prema njegovoj proceni, može se očekivati da bi, u zavisnosti od kretanja inflacije, povećanje moglo da iznosi od 5 do 5,5 procenata. Kako je rekao, taj rast penzija neće negativno uticati na javne finansije.

Govoreći o podizanju starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina, Altiparmakov kaže da se to neće desiti u doglednoj budućnosti jer je Srbija stabilizovala svoj penzioni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari