Apel promotera i tiketing agencija Vladi Srbije 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Udruženje promotera i tiketing agencija (UPTAS) ukazalo je na tešku finansijsku situaciju u toj grani nastalu kako posledica epidemije kovida 19, i zatražilo od Vlade hitnu pomoć, bez koje čitavoj toj delatnosti koja upošljava oko 20.000 ljudi preti gašenje. Pri tom, šteta od takvog epiloga bila bi i mnogo veća.

Rad firmi koje se bave organizacijom događaja – koncerata, festivala, konferencija, sajmova, kongresa, promocija ili korporativnih skupova, kao i onih čija je delatnost vezana i za prodaju uzlaznica – deo su kulturne, turističke, hotelijerske i ugostiteljske ponude Srbije.

– Organizacija nekog događaja uključuje i čitav spektar drugih grana, od pomoćnih i tehničkih usluga, izdavačke delatnosti, firmi koje se bave izdavanjem prostora ili opreme, keteringom, ugostiteljstvom… Na početku i na kraju svega, stoje muzičari, glumci, stend-ap komičari itd, sa kojima mi radimo i bez kojih ničega od naših događaja ne bi bilo. Međutim, epidemija je potpuno ukinula sve te manifestacije pa je poslovanje većine članica UPTAS-a tokom poslednjih nekoliko meseci svedeno na nulu – kaže za Danas Milica Jevđenijević, sekretarka Udruženja koje je upravo zbog takvih problema i formirano sredinom marta, ubrzo nakon proglašenja epidemije u Srbiji.

Teška situacija u kojoj se nalazi celokupna muzička industrija u Srbiji traje već mesecima, kaže predsednik Udruženja Zoran Vulović.

– Nažalost, sem opštih mera koje su donesene za celu privredu nije doneto još nijedno konkretno rešenje za ovaj sektor industrije. UPTAS je uputio apel svim nadležnim ministarstvima, Privrednoj komori, Vladi i nadamo se da će nas za početak neko saslušati i pokušati da nam pomogne. Situacija je dramatična i naravno da će i jesen i zima kako sada stvari stoje biti potpuno izgubljeni za koncerte u Srbiji – ističe Vulović.

Dodaje da je jedan od zahteva koji su uputili da se toj delatnosti dozvoli Ustavom zagarantovano pravo na rad, naravno u smanjenom obimu uz sve mere zaštite.

– Potpuno je jasno da to pravo ne možemo ostvariti u punom obimu, ali i najmanji koncerti koji bi bili dozvoljeni značili bi veliko ohrabrenje i nadu za sve nas. Ako je broj posetilaca koncertima u Srbiji blizu 2.000.000 i ako u kreativnim industrijama radi preko 110.000 ljudi, ova situacija se neće skoro popraviti. Naš zahtev je i da Fond za razvoj po ubrzanoj proceduri odobri kredite za ovaj sektor industrije. Dakle ne radi se o bespovratnim besplatnim subvencijama, koje su mnoge evropske zemlje donele za ovaj sektor industrije. Radi se o kreditima za granu koja je izuzetno pogođena. Sistem vaučera, po uzoru na ono čime se stimuliše turizam, bio bi odlično rešenje za nas, zbog problema sa refundacijom karata – naglašava on i dodaje da svakako, bez pomoći resornih ministarstava, ta grana neće biti u mogućnosti da izađe iz krize u kojoj se cela industrija nalazi.

Mesecima bez prihoda

Od marta ove godine otkazano je više od hiljadu događaja uključujući festivale, koncerte, predstave i druge razne manifestacije. Kada epidemija bude završena, biće potrebno još vremena, bar godinu ili dve da se stvari vrate u normalu. U Udruženju ističu i podatak da je „za različite događaje u januaru i februaru ove godine prodato preko 200.000 ulaznica, u martu 20.000, a od aprila do jula meseca samo nekoliko desetina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari