Dušan Vujović: Autobus srpskih finansija penje se serpentinama, udes izbegnut 1Dušan Vujović Foto: Screenshot/ RTS

Bivši ministar finansija Dušan Vujović kaže za Radio-televiziju Srbije (RTS)  da se danas autobus srpskih javnih finansija penje serpentinama, a da su, što je najvažnije, udesi izbegnuti.

“Ove krize koje su se dogodile dodatno usložnjavaju situaciju. Procena većine objektivnih izvora je da je Srbija brzo i izdašno reagovala fiskalnim i pratećim monetarnim merama i relativn dobro prošla – imala je među najmanjim padovima proizvodnje i BDP-a“, navodi Vujović.

Pre tri godine, pre nego što je podneo ostavku, Vujović je rekao: „Svi su putevi isti, samo se vozači razlikuju, ali treba isterati autobus sa dna provalije na vrh Lovćena.“

Dušan Vujović ističe da su sada pred Srbijom novi izazovi, a da je prvi od njih – vakcinacija, takođe dobro prošao.

„Sada su izazovi u Srbiji i svetu vrlo slični, a to je sačekati da se izdrži sa merama dok traje kriza i onda preći na oživljavanje i vraćanje privrede u normalu i ono što svi pominju, a to su investicije za budućnost – zelene investicije, pitanje javnih dobara, kvaliteta zdravstva, školstva i drugih stvari koje vas pozicioniraju za četvrtu industrijsku revoluciju“, objašnjava on.

Kaže da ministar Siniša Mali i vlast troše rezerve koje su imali i dobro se kreću putem: „Nema nikakvih zamerki na uspehe koji su postignuti. Ja, kao profesionalni ekonomista, više se okrećem pitanjima koja su pred nama. To su pitanja kako izaći iz krize, kako da preduzeća sa što manje ožiljaka prđu krizu i budu spremna da se aktiviraju.“

Druga tema je kako uraditi investicije da budu usmerene na ono što će biti potrebno u budućnosti: “Neke investicije su dobro definisane, a na nekima treba još raditi da bismo dobili ono što je bitno – da budu ekološki pozitivne, usmerene na podizanje produktivnosti radne snage i sposobnosti srpske privrede da konkuriše u svetu.“

Dušan Vujović kaže da bi Srbija bila u mnogo težoj situaciji da se pandemija koronavirusa dogodila 2015. godine.

Ističe da će posle krize neki poslovi neminovno nestati, a drugi se pojaviti, a da se sa mera za očuvanje postojećih poslova prelazi na mere koje ciljaju nove poslove koji će se tek pojaviti.

„Mere treba podeliti na dva dela. Jedno su mere kojima se direktno iz budžeta podržava potrošnja, a drugo su mere kojima se podržava potencijal da se privreda oživi“, kaže Dušan Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari