Brkić: Srbija izgubila 750 milijardi evra 1Foto: Medija centar Beograd

Novinar Miša Brkić izjavio je danas da „Srbiji fali 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) da bi stigli 1989. godinu kada je pao Brelinski zid“.

Brkić je, na tribini „Srpska ekonomija – istine i laži“, u organizaciji Građanskog demokratskog foruma i Foruma pisaca, rekao da u Srbiji nikada nije bilo građanske i tržišne slobode i ocenio da je to ključ i za današnju ekonomsku krizu.

On je naveo da na ta dva temelja počivaju moderne demokratske države i tržišne privrede.

„Dok su se bivše komunističke zemlje devedesetih godina otvarale i radile tranziciju, menjele se iz rigidnog komunizma u kapitalističko društvo, Milošević je devedesetih godina stvarao spregu kriminala i politike. I danas imamo kontinuitet, ništa se ne menja“, istakao je Brkić.

Prema njegovim rečima, sve bivše komunističke zemlje su završile tranziciju samo mi u Srbiji još“ žalimo za komunizmom, za boljim društvom“.

Brkić je istakao da je, prema mapi svetskih finansijskih organizacija, objavljenoj ovih dana, o kretanju privrednog rasta u bivšim komunističkim zemaljama, državama bivše Jugoslavije i Turskoj, od kada je pao Berlinski zid Turska imala 258 odsto rasta, Slovenija, Slovačka, Češka i druge zemlje od 25 do 250 odsto rasta, samo Srbija ima pad od 11 odsto.

Novinar Mijat Lakićević izjavio je da je Srbija u periodu od 1990. do 2016. godine izgubila 750 milijardi evra i ocenio da su to ogromni gubici koji su nenadoknadivi. O

n je rekao da je 1990. godine Srbija imala BDP po stanovniku 3800 evra, Češka 2600, Mađarska 2500, Slovačka 2300, a Poljska 1200. Lakićević je naveo da je 2015. godine Srbija imala BDP 4700 evra po stanovniku, Slovačka 14.500, Poljska 11.200, a Češka 15.800. Prema njegovim rečima, za dve i po decenije Srbija je ne smo izgubila prednost, nego je i zaostala za tim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari