Brkić: Srbija izgubila 750 milijardi evra

Ostavite komentar


  1. Odlično pametnjakovići. Ispostavite račun Zapadu, NATO-u i domaćim vladama. Školska tabla svašta trpi, naročito kada kredu drže eksperti

    1. A ko je ono onomad se posvadjao sa cijelim svijetom, pa onda navukao i NATO bombardovanje? Je li sankcije nametnuo Zapad ili UN? Je li Srbija podrzavala i finansirala (i jos uvijek finansira) politicki projekat presudjenog ratnog zlocinca Karadzica? Je li Seselj 1999. godine izjavljivao „e pa neka nas i bombarduju, ali Albanaca na Kosovu nece biti“?
      Ne vodi se tako ekonomija jedne drzave…
      Rezultate vidis.

    2. Besmislica! Pa ovo je ziva istina – ko nam je kriv kad smo dificitarni na tavanu!

  2. Srbija je imala 1990.g. 3800 € zato što je Vojvodina imala 4800 €. A onda su iz političkih razloga uništene stotine 100g. stare korporacije( Sever,Novkabel..),banke date strancima,uništena farmaceutska industrija,trgovina,poljoprivreda u rukama tajkuna..
    I da nezaboravim Naftagas poklonjen rusima.
    Teško je sve nabrojati.
    U istom periodu se iselilo preko 60% stanovništva.
    I ko i kako da poveća BDP?
    Gornja Žitoradja? Crvena Zvezda?
    A i da napomenem 1990.g nije postojao €,kao što su i tržište i gradjanske slobode bile mnogo,mnogo razvijeniji nego danas,mada su mnogi plaćeni da tvrde suprotno.
    I da,nije bilo ni K od komunizma.

    1. Tekst je odličan tačno tako bili smo bogato društvo za istočne zemlje,ali zahvaljujući drugovima iz kpj smo tu gde smo njima tranzicija odgovara kad oni i njihova deca i unuci treba da se bogate,a sad bi da se vrate malo i u rikverc ako je moguće,sve ide po partiskoj liniji ako nisi član nema ništa.Očigledno da su deca i unuci kpj partijaša prevazišli pretke u muljanju.

    2. Misa Brkic je drveni advokat jednog dobitnika tranzicije gosp.Miskovica.Svima je jasno da su najgori delovi drustva kao db i vojna sluzba pokupili kajmak.Za najpostenije kao sto su profesori ili hirurzi nije ostalo nista…

  3. Kako bre to sad 25% bdp fali zar nismo usli u taj kapitalizam iz uzasnog komunizma, neko ovde laze haha

  4. Ovdje lupa svako kako mu volja, bez straha da će se drugi buniti. Od Miše milijarde do ovog komentatora rodom iz penzije. Strašno. Ovaj internet je opasniji od struje.

    1. Moram da odgovorim,čisto da omladina ne misli da je struja stvarno opasna. Internet takođe.
      Opasna je samo ondje.

  5. Ne zato što ne verujem Brkiću, jer živi u autističnoj, crnoj beloj priči, smatram da su Lakićevićeva procena i opis umereniji. Naime, izrečena cifra odgovara istini, iako smatram da je ona veća za par stotina milijardi. Ipak, nju je teško analizirati.zbog nepostojanja, pre svega međunarodnog, ali i unutrašnjeg tržišta, neodgovornornosti države tokom devedesetih koja je krucijalne grehe počinila još osamdesetih.
    Krivicu za bilion manjka podjednako snose Slobodan Milošević, narod koji ga je podržavao kao i međunarodna zajednica koja se prema Srbiji ponela kao prema nacističkoj Nemačkoj, a nije ih bilo za porediti.
    Drugu deceniju karakterišu negativni politički događaji kao i nekvalitetna, i do zla boga spora promena privredne strukture.
    Ovu, kojoj se nazire kraj, karakteriše odsustvo demokratije.

  6. Možda te zemlje imaju veći BDP al zato nemaju Vučića i zlatno doba. Drugo one su raskrstile sa kontinuitetom i okrenule se u potpunosti tržišnoj privredi a mi nastavljamo gde smo stali zato imamo društvene sportske klubove Zvezdu Partizan i restl a oni nemaju imaju samo privatne klubove.
    Te države euro subvencija ne daju klubovima a naša daje više nego zdravstvu. Naš kapitalizam je sa ljudskim likom, Vučićevim likom zato je sramota koliko nama dobro ide ne bih da umanjujem uspehe drugih država da ne postanu malodušni i zavidni koliko je nama dobro sa nama.

    1. Autor teksta je salonski “ekonomista“, i ne razume sustinu prakticnog poslovanja. Na jedan ulozeni dinar moze se optimalno zaraditi takodje jedan dinar. Ovi komunisticki lopovi koji su nas krali sistemski poslovali su takodje po ovom pravilu. Dakle ne fali cetvrtina drustvenog proizvoda, vec polovina. A 1989. Godina se uzima kao granicna, jer je dotada postojala drzava, to jest Jugoslavija. Sve posle toga bilo je anarhija, pocev od upada u platni sistem drzave, do danasnjeg cerupanja svega sto su generacije gradjana od drugog svetskog rata do pada Berlinskog zida stvarale.
      Jednostavno neko je ukrao 20 milijardi dolara i to “OBRTAO“ 30 godina po stopi od 600 odsto, pa nek pametnjakovici izracunaju koliko je to CK KPJ urnisao narode od Triglava do Djevdjelije skrivajuci se iza kvazi republickih demokratskih elita, iza kvazi biznismena-tajkuna.
      I neka ne lazu da se kucna srebrnina potrosila, jer ona je skrivena za izgleda samo njihov spas na takodje njihovim tajnim racunima, odabranih komunista koji zive krckajuci KRIO SEJV
      po svetskim poreskim rajevima, luksuznije od svih kapitalista u zapadnom svetu, dok gradjani u Srbiji, a i bivsim republikama zive kao u srednjem veku.
      Vreme je da se ukradeno vrati, ali ne tako sto ce se “POZAJMITI“ iz nekog od srodnih srpskih BUDZETA, vec hapsenjem peraca para i njihovih bosova i zatvaranjem nepotrebnih tajnih racuna. Jer ako su nam sankcije ukinute cemu ilegalni transferi kad je moguce medjunarodn valutno placanje.

  7. Sve sto je Brkic rekao je taqcno, ali nigde se ne pominju Rusi…Od Milosevica pa do danas Srbijom vladaju Rusi preko ovdasnjih rusofila marioneta…Niko ovde ne zali za komunizmom i tako dalje, nego nam Rusi ne dozvoljavaju kao sto su dozvolili celoj Istocnoj Evropi da predje na kapitalizam, dozvolili su jer su dobili od Amerike i zapada nevidjeno velike pare da puste sve te zeml;je…E kad su njih pustili onda su se ustremili na Srbiju i oive pravoslavne zemlje ovde, zato su i rasturili Jugoslaviju jer su znali da Slovenci i Hrvati nece sa njima, i da tamio nema rusofila preko kojih bi oni vladali Slovenijom i Crnom Gorom…Medjutim sad su im s eizmigoljili i Crnogorci i Makedonci, tako da Rusi iz sve snagr drze Srbiju jer joj je jos jedino Srbija ostala preko koje mogu da imaju svoj uticaj, kako poiliticki tako i vojno-strateski na ovom prostoru…Rusi nam ne dozvolhavaju Evro integracije i zato zaostajemo za svima u region…Pa prosto je zakljuciti, jer ko god se oslobodio ruske kandze napreduje, ko nije zaostaje…

  8. Pa koliko novca gubimo jer Priština uzima ceo kolač sa celog KiM. A naši troškovi za KiM samo idu na plaćanje. Pritom pre pada JU države mi smo imali tržište nesvrstanih koji više ne postoje a bili su jako bogati zlatom i drugim resursima. Naravno mi smo tada imali manje troškove po glavi stanovnika i zavisili smo od specifične ekonomije koja nije imala potrošačku kulturu pa se samim tim sporo implementirala srpska inovacija i kvalitetan razvoj, već je IBM napravio brend na patentima Mihajla Pupina i drugim institutima… takvih primera ekonoske izdaje imamo kolko hoćemo. Realno po statistikama, mi nismo bili bogatiji, ali je bilo ravnomernije raspoređeno bogatstvo po nekima sve do Dafine ili konačno dolaska Đinđića.

  9. Ovakve tribine moraju da se objave na jutjubu da bi svi mogli da vide i cuju sta treba.Ako ih ne objave onda kao da se nisu ni desile jer ne mogu svi da odu tamo i prisustvuju.

    1. Putin je dva puta bio u Hrvatskoj na energetskom forumu.Premijer ga nije primio,izgovorio se putovanjem

  10. Covecanstvo postoji nekoliko hiljada godina. Srbija, nekoliko vekova, sa prekidima. „Mirovnim sporazumom 1817. Srbija postaje Osmanska vazalna kneževina“. To je pocetak stvaranja nove drzave. Dakle Srbija u novijoj istoriji postoji vec vise od DVESTA godina. „Komunisti“ su vladali 44 godine!!! Za to vreme je uredjeno sledece: zene su postale ne fiktivno vec stvarno ravnopravne, uvedeno je besplatno lecenje i skolovanje, stotine onih koji ne bi ni primirisali obrazovanju uspeli su da steknu diplome, izgradjeni su putevi, mostovi, fabrike, pocelo je sa navodnjavanjem… Dakle od jedne siromasne poljoprivredne zemlje, Srbija je postala relativno razvijena sa danas nedostiznim nacionalnim dohodkom. A ono sto je bilo a SVI precutkuju, je najvaznije. Gradjani su bili SIGURNI. Niko ih nije izbacivao iz stanova ili sa posla, uskracivao penziju, naplacivao plombe… Pa naravno da su „komunisti“ za sve krivi. Uzgred budi receno, kada bi se sabralo sve sto su poneki od njh prisvojili, ne bi vredelo ni mrvu onoga sto se dogodilo posle njih. Danasnji kapitalizam nije liberalan, jer konkurencije vise NEMA! Velike multinacionalne korporacije unistavaju sve pred sobom, gazeci ljudska prava i unistavajuci planetu.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.