Budžet grada Niša rebalansom smanjen za 165 miliona - glavni uzrok epidemija 1Foto: Pixabay/Mohamed_hassan (Arhiva)

Veće grada Niša usvojilo je danas predlog odluke o prvom rebalansu budžeta za 2020. godinu, koji predviđa smanjenje gradske „kase“ sa prvobitno planiranih 11 milijardi i 363 miliona dinara na 11 milijardi i 198 milijardi dinara.

Sekretar gradskog Sekretarijata za finansije Danijela Spasojević rekla je da će budžet biti smanjen jer će rashodovna strana biti umanjena za 165 miliona dinara.

Dodala je da su određene pozicije na rashodovnoj strani smanjene, dok su određene morale da budu uvećane, a glavni razlog je epidemija korona virusa.

„Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj umanjili smo iznos za projekte za 310 miliona dinara, a one projekte koje neće moći ove godine, realizovaće u 2021. godini. Za subvencije gradskim prevoznicima morali smo da izdvojimo dodatnih 277 miliona dinara, jer je zbog epidemije opao broj putnika, a povećan broj polazaka“, istakla je Spasojević.

Ona je kazala da se pozicija rashoda u budžetu menja i zbog uvećanja osnivačkog kapitala JKP „Gorica“ za 53 miliona dinara i uvećanja osnivačkog kapitala Direkcije za javni prevoz za 33 miliona dinara.

„Kod ‘socijale’ smo povećali za pet miliona dinara iznos namenjen zapošljavanju porodilja, za oko 25 miliona biće uvećane komunalne beneficije i za 35 miliona dinara uvećana su izdvajanja za rad gradskih opština“, rekla je Spasojević.

Kako je ona kazala, niške gradske opštine ove godine imaće na raspolaganju ukupno 271 milion dinara.

Veće Grada Niša usvojilo je danas i izveštaj o realizaciji budžeta u periodu od januara do septembra.

Spasojević je navedela da su za prvih devet meseci prihodi grada planirani u iznosu od 7.601 milijarde dinara, a ostvareno je 6.306 milijardi.

„Zajedno sa prenetim neutrošenim sredstvima od 196 miliona dinara, prihodovna strana budžeta bila je 6.502 milijarde dinara, što je 85.5 odsto u odnosu na devetomesečni plan i 57.28 odsto u odnosu na godišnji plan“, istakala je Spasojević.

Ona je izjavila da su rashodi grada iznosili 5.245 milijardi dinara, što je 85,5 odsto devetomesečnog plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari