Bugarska privremeno obustavlja izgradnju gasne veze sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/ ANATOLY MALTSEV

Bugarska privremeno obustavlja postupak izgradnje gasne veze sa Srbijom, objavili su danas bugarski mediji.

Bugarski operator prenosnog sistema gasa Bulgartransgas je na svom sajtu objavio da je obustavio tender nabavke neophodnih materijala i opreme i investicionog dizajna u fazi projektovanja, izgradnje i puštanja u rad gasovoda, od Nove Provadije do granice sa Srbijom, jer je kompanija Atomenergoremont uložila žalbu na osnovu Zakona o javnim nabavkama i tražila izricanje privremene mere kojom se postupak obustavlja.

Konačnu odluku o toj žalbi treba da donese bugarska Komisija za zaštitu konkurencije.

Bugarska vlada je donela odluku da gradi gasovod, koji bi bio nastavak gasovoda Turski tok kojim će se gas iz Rusije dopremi do Turske. Taj gasovod bi kroz Bugarsku bio dužine 484 kilometra i išao bi od kompresorske stanice Nova Provadija, oko 50 kilometara od Varne, go granice sa Srbijom.

Procenjena vrednost tog projekta je 1,2 milijarde evra, a plan je bio da gasovod bude izgrađen do kraja ove godine.

Bugarski operator prenosnog sistema gasa Bulgartransgas je početkom februara ove godine saopštio da je za zakup kapaciteta na Turskom toku prikupio obavezujuće ponude od tri kompanije, među kojima je i ruski Gazprom.

Ponude su prikupljene na tenderu jer pravila evropske Energetske zajednice predviđaju konkurenciju u zakupu kapaciteta gasovoda, kako bi se izbegao monopol.

Vlada Srbije je takođe počela projekat izgradnje magistralnog gasovoda koji bi na granici sa Bugarskom bio povezan na Turski tok i dužinom od 403 kilometra bi išao do granice sa Mađarskom.

Investitor tog projekta, u vrednosti 1,4 milijarde evra, treba da bude firma Gastrans u vlasništvu ruskog Gasproma i Srbijagasa. Gastrans je od Agencije za anergetiku Srbije za budući gasovod tražio izuzeće od pravila Energetske zajednice koja se odnose na obezbeđivanje konkurencije u tranzitu gasa.

Sekretrijat Energetske zajednice je za to izuzeće postavio određene uslove, o kojima Agencija za energetiku treba da se izjasni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari