U 2015. godini objavljeno gotovo 19.000 oglasa, što je za 27 odsto više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 215.000 ljudi. Prosečan broj prijava po konkursu je 129, a najčešće traženi nivo obrazovanja bila je srednja stručna sprema. Najviše oglasa objavljeno je u oblastima trgovina/prodaja, informacione tehnologije, administracija i računovodstvo, mašinstvo i elektrotehnika. Ovo su rezultati analize tržišta koju je uradio sajt Poslovi.infostud.com.


Kad je reč o pozicijama za koje su najčešće raspisivani oglasi, prednjače: komercijalista, prodavac, administrativni radnik, diplomirani mašinski inženjer i JAVA programer. Analizira trendova na tržištu pokazuje takođe da se u odnosu na prethodne godine oseća rast ponude poslova iz oblasti mašinstva i elektrotehnike, transporta i magacina, dok je manje oglasa bilo iz oblasti administracije i računovodstva, ekonomije, marketinga i PR-a. Zanimljivo je napomenuti i to da su radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova bila veća od interesovanja kandidata: JAVA programer, PHP programer, .NET developer, iOS developer. Što se tiče pozicija van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje imali su: diplomirani inženjeri elektrotehnike, diplomirani mašinski inženjeri, frizeri, automehaničari i kuvari. S druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj onih koji su se javili na konkurs: fakturista, operativac u marketing službi, supervizor prodaje, fizički radnik i operater na računaru.

 

Najviše poslova za srednju stručnu spremu

Poslodavci su u gotovo 52 oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Oko 37 odsto oglasa odnosilo se na one sa visokom ili višom stručnom spremom, dok su postdiplomske studije bile uslov za konkurisanje u više od 10 odsto oglasa. Za kandidate sa osnovnom školom bilo je manje od jedan odsto oglasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari