Efektiva podnela prijavu protiv guvernerke jer banke naplaćuju obradu kredita 1Foto: Aleksandar Roknić

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je večeras da je podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih u Narodnoj banci Srbije (NBS) jer „nisu sprečili“ banke da i dalje naplaćuju troškove obrade kredita i pored stava Vrhovnog suda da nemaju pravo to da čine osim ako dužniku nisu taksativno navele te troškove.

Prijavu su podneli Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković i viceguvernera zbog „zloupotrebe službenog položaja i nevršenja službene dužnosti, čime je omogućeno da banke pribave finansijsku korist, na štetu gradjana Srbije“.

„Osim što nije sprečila banke u nezakonitoj naplati troškova obrade kredita, NBS (odgovorna lica) je svojim izjavama u javnosti, otvoreno stala na stranu banaka, svesno dezavuišući javnost plasiranjem informacija da banke imaju pravo na naplatu troškova obrade kredita, citirajući stav Vrhovnog kasacionog suda samo delimično, i to u onom delu koji odgovara interesima banaka“, stoji u saopštenju.

Iz Efektive su podsetili da duže od dve godine u Srbiji egzistira pravni stav Vrhovnog suda, prema kom banke nemaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, osim ako ih dužniku nisu taksativno navele.

„U više hiljada sporova koji se vode, do ovog trenutka, niti jedna banka na sudu nije dokazala šta tačno čine ti troškovi, niti zašto su vezani za iznos kredita. Nekoliko stotina pravnosnažnih presuda je do sada doneto u korist dužnika, a osim Vrhovnog i Ustavni sud je nedavno potvrdio dosadašnju sudsku praksu“, piše u saopštenju Efektive.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Efektiva podnela prijavu protiv guvernerke jer banke naplaćuju obradu kredita”

 1. Logicno je da te „strane“ banke moraju da imaju nekakvu kontrolu a opet logicno je da ih kontrolise nasa narodna banka Srbije pod uslovom da se brine o svojim gradjanima da ih neko ne opljacka sa strane.
  Treba da postoji neki mehanizam gde bi ona, NBS, morala odmah da reaguje po prvoj prijavi gradjana i da na pocetku stopira tako nesto ako vec sama ne vrsi kontrolu ili se ne dogovara kako treba da se radi. Ko zna kako se to radi, gradjani ne znaju, nisu bankari, ali banke mora neko da nadgleda u ovoj drzavi niko nikoga ne nadgleda i svako radi sta hoce a onda uvek isplivavaju problemi pa se tek onda ne resevaju , PREVENTIVA JE VAZNA, ima jos mnogo stvari gde mogu isplivati problemi , trebao bi narod da pise , smao ne znam kome, gde vidid problem koji bi mogao da unesreci mnogo ljudi i da s eonda reaguje. ali da to bude argumentovano sve lepo objasnjeno da nema veze sa politikom vec samo sa gradjanima da ne budu opljackani ili prevareni na bilo koji nacin a opet tome su krivi i razni zakoni koji su izglasani i doneseni a nisu u redu.
  Bas me interesuje da li ikakave veze ima recimo , nije vazno sada koja bnaka ali recimo Rajfajzen u Beogradu sa Rajfajzen recimo u Moskvi , da li mogu da pojure svog klijenta koji duguje u Beogradu i otvorio je racun u Beogradu a zivi taj isti recimo u Moskvi ili nekom drugom gradu gde postoji Rajfajzen banka , izgleda, ne izgleda vec ne moze pa se pitam kakve su to banke kada to ne mogu da urade a imaju sve podtake svog klijenta od pasosa do JMBG broja i sve ostalo sto treba?.
  Kakav je razlika izmedju Rajfajzen ili bilo koja druga banka u Beogradu a kakva u bilo kojoj drugoj drzavi pod istim nazivom kada nisu povezani za takve stvari.

 2. Ne bi gospoDZa zato kupila novi stan od skoro pola miliona evra, da su joj na srcu gradjani.

 3. Isti sličaj kao i zakon o radu.
  Poslodavac je uvek pravu jer je zakon o radu apsolutno na njegovoj strani.
  Tako i sličaj o nezakonitoj naplati obradi kredita.
  Sve se radi da se neki stranac poslodavac ili banka ne naljuti štogod.
  A naši građani neka ćute i trpe.
  Ne znam da li je istina,čuo sam priču o prvom Američkom ustavu.Sadržao je 2 člana.
  1.Belac je uvek u pravu
  2.I ako nije u pravu,primenjuje se 1.član.
  Bojim se da ima puno podudarnosti sa našim zakonom o radu i radu banaka.
  Ovde je i NBS iznad Ustavnog suda,samo da se ne zamera strancima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.