Električni trotineti hit na beogradskim ulicama (VIDEO) 1

Iako su prvi modeli dizajnirani krajem 19. a napravljeni još početkom 20. veka, električni trotineti su tek poslednjih godina doživeli pravu ekspanziju, na beogradskim ulicama oni su postali apsolutni hit ovog proleća.

Kreću se brže od pešaka i dosta sporije, ali i mnogo lakše od automobila, idealni su za gradsku gužvu. Teški su nekih 12 kilograma, mogu da nose i do 100, a idu na bateriju koja se puni i može da izgura i do 30 kilometara. Deluju i kao savršena opcija svima onima koji svakodnevno kidaju živce sedeći u automobilima ili gradskom prevozu zaglavljeni na putu do posla.

Mogu se videti svuda po gradu, ne samo u pešačkim zonama ili širokim bulevarima. Jednog „svežeg“ vozača električnog trotineta zaustavili smo „u uskom grlu“ na Zelenom vencu.

– Kupio sam ga pre nedelju dana i super se pokazao. Kupio sam i dodatnu bateriju, da može duže da traje i zadovoljan sam. Nije neki kvalitet, ali za kretanje po gradu je odličan – kaže vlasnik ovog dvotočkaša. NJemu trotinet, ističe, u potpunosti menja automobil. Uostalom, idealan je za trenutak kada, kako kaže, sedneš sa prijateljima u kafić i parkiraš ga odmah pored.

To je dobra strana priče o dvotočkašu, druga je priča o bezbednosti, kojom se očigledno još niko ozbiljno nije pozabavio. Retki su vozači trotineta koji nose kacige, uostalom, još ne postoji odluka niti neko pravilo kuda bi oni trebalo da se kreću – trotoarom ili kolovozom. Najveće rasprave o tome trenutno vode sa na društvenim mrežama i na ulici, dok na primer iz MUP-a na konkretna pitanja da li postoje pravila za „novo“ prevozno sredstvo na našim ulicama nismo dobili odgovor.

To što konkretnih pravila nema ne sprečava zaljubljenike u trotinete da ih kupuju, niti trgovcima, koji su ozbiljno krenuli u biznis, da ih prodaju.

Koštaju u proseku oko 500 evra, ima i slabijih modela za nekih 40.000 dinara, ali oni skuplji sa baterijom koja može da izdrži do 30 kilometara koštaju 60.000 dinara i više.

– Ovaj model od 60.000 dinara uglavnom svi kupuju, 99 odsto njih kupuje baš taj model jer je bolji i jači od ostalih – kažu za Danas u jednoj od prodavnica koja trenutno nudi tri verzije ovog trotineta.

Čak je i jedan od mobilnih operatera počeo da prodaje trotinet koji se tokom promotivnog perioda može kupiti za 57.600 dinara uz zaštitnu kacigu za dinar. Kako kažu, za taj model kineskog proizvođača Šaomi (Xiaomi) koji se nudi i na 24 rate vlada veliko interesovanje, „možemo reći preko svih naših očekivanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari