Grad Šabac za bezbednost na pružnim prelazima 1Foto: www.wikipedia.org

Na pružnim prelazima postavljene su rampe dok je Grad Šabac imao dobru saradnju sa Železnicom Srbije. Međutim, u poslednje vreme one se ne održavaju kako bi trebalo.

Brinući o bezbednosti građana i imajući u vidu nekoliko nesrećnih slučajeva u poslednje vreme, lično smatram da je izjava predsednika Vučića da će potrošiti silne pare da izgradi fudbalski stadion, u trenutku kada nedostaje nekoliko hiljada rampi na pružnim prelazima, u najmanju ruku neodgovorna, izjavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. On je apelovao da se postave rampe svuda gde je to moguće i zamolio građane da pojačaju pažnju „dok se država ne seti da radi najvažnije poslove za koje je nadležna“.

– Dok je Grad Šabac imao dobru saradnju sa Železnicama Srbije, nadležnim službama i ministarstvima, mi smo uspeli da na svim pružnim prelazima koji se nalaze u gradu ili okolini postavimo rampe. Tako da one sada postoje na svim pružnim prelazima u gradu, u Majuru i Štitaru, kao i na jednom prelazu u Prnjavoru, kazao je gradonačelnik. On je, međutim, istakao da je najveći problem to što te rampe često ne rade.

– Postoje veliki i ozbiljni kvarovi i mi već nekoliko puta pišemo nadležnoj ministarki Zorani Mihajlović, Železnicama, Putevima Srbije da se rampe poprave. Naši sugrađani su bili svedoci nekoliko puta, čak su i snimali kako to izgleda kada voz prolazi, a rampa je podignuta. Grad je učinio sve što je u njegovoj moći da se sve uradi po propisima i da građani budu bezbedni onoliko koliko je to moguće u ovim okolnostima, rekao je Zelenović.

Na teritoriji Šapca postoji 30 prelaza, od toga je 21 osiguran saobraćajnim znacima a devet rampama, a nadležnost države je održavanje branika na svim pružnim prelazima.

Zahtev za hitnu popravku

Gradonačelnik je najavio da će Savet za bezbednost u saobraćaju razmatrati inicijativu iz Zminjaka i Prnjavora za postavljanje rampi i da će nakon toga pisati nadležnim službama. Grad Šabac je nekoliko puta pisao nadležnim službama i Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture, a poslednji put u utorak, kada je upućen zahtev za hitnu popravku kvarova na pružnim prelazima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari