Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj i Odeljenje za urbanizam Skupštine grada Smedereva dobili su nalog od Gradskog veća da izrade elaborat o benefitima koje lokalnoj samoupravi i državi donosi izgradnja Rafinerije nafte u Smederevu koju planira da gradi američka kompanija Komiko oil, saznaje Danas. Pomenute službe Skupštine grada Smedereva imaju rok od 60 dana za izradu tog dokumenta koji će biti poslat na razmatranje i prihvatanje Vladi Srbije.

Reč je o veoma važnom elaboratu čija sadržina može biti od presudnog značaja za donošenje odluke da se Komiko oilu dozvoli izgradnja rafinerije. Zamenik direktora Komiko oila, Radomir Radivojević, u razgovoru za naš list ističe da pozdravlja dosadašnje aktivnosti Vlade Srbije i resornih ministarstava na podršci tom projektu kao i na angažovanju da se privuku strane investicije. Naš sagovornik je kategoričan u tvrdnji da bi izgradnja Rafinerije nafte u Smederevu donela ogromnu dobrobit kako lokalnoj sredini tako i državi.

– Komiko oil želi da zakupi zemljište, koje je bilo zapušteno i neiskorišćeno u proteklih 40 godina. Grad je 113 hektara koje nameravamo da zakupimo procenio na 100 miliona dinara a mi smo za zakup ponudili 4,2 miliona dolara. Važno je napomenuti i da to zemljište ne prelazi u trajno vlasništvo Komiko oila već je reč o zakupu na 99 godina. Komiko oil će finansirati i uređivanje industrijske zone Smedereva u kojoj nameravamo da gradimo najsavremeniju rafineriju u okruženju, stvarajući tako uslove da u ovaj kraj dođu i drugi domaći i strani investitori, jer grad će moći da ponudi savremeno opremljenu industrijsku zonu i na taj način da postane konkurentan ne samo u Srbiji, već i vani. Takođe obavezali smo se da budžet Grada Smedereva pomognemo sa 250.000 dolara, a izgradićemo i najsavremeniji objekat za druženje i edukaciju dece ometene u razvoju – ističe Radivojević.

On dodaje da će na izgradnji rafinerije biti uposleno oko 2.200 građevinskih radnika zaposlenih u srpskim preduzećima i naglašava da je Komiko oil već angažovao nekoliko srpskih kompanija. Radivojević tvrdi da će taj trend biti nastavljen s obzirom na to da je cilj da se uposli srpska privreda i tako pomogne mnogim preduzećima da ostvare likvidnost i sigurnu uposlenost svojih radnika.

– Obavezali smo se da ćemo u rafineriji zaposliti 542 radnika, a indirektno će za njene potrebe raditi još oko 3.000. Ponosni smo na to što će se, ukoliko dobijemo zeleno svetlo, u Srbiji graditi tako grandiozan objekat kakav na ovim prostorima nije izgrađen u prethodne tri do četiri decenije. Treba takođe podsetiti da je naš plan da finansiramo prelazak vozila gradskog saobraćajnog preduzeća u Smederevu, kao i komunalnih vozila, na korišćenje tečnog naftnog gasa, koji će životnu sredinu učiniti čistijom i smanjiti troškove upotrebe tih vozila – naglašava Radivojević.

Prema njegovim rečima Komiko oil će pomoći i poljoprivredni razvoj Smederevskog regiona, jer je spreman da otkupi poljoprivredne proizvode registrovanih poljoprivrednih domaćinstava iz okruga radi ishrane kako radnika koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta, tako i onih koji će biti zaposleni u rafineriji. To praktično znači da će poljoprivredni proizvođači imati sigurnog kupca svojih proizvoda. Naš sagovornik naglašava da je Komiko oil potpisao i Memorandum, a u toku je izrada i ugovora sa preduzećem Transnafta, kojim je precizirano da će ta kompanija sopstvenim sredstvima finansirati izgradnju 38,5 kilometara kraka naftovoda Pančevo – Smederevo koji će biti u vlasništvu države Srbije i njenih građana. Vrednost ovog ulaganja procenjena je na oko 15 miliona dolara. Komiko oil se obavezao da će rafineriju izgraditi za 36 meseci u industrijskoj zoni Smedereva a cena projekta iznosi oko 250 miliona evra. Radivojević podseća da će se u rafineriji prerađivati 100.000 barela sirove nafte dnevno. Proizvodiće se evro dizel, bezolovni benzini i avio gorivo. Zamenik direktora Komiko oil naglašava da će rafinerija biti izgrađena po svim standardima, propisanim kako zakonima Republike Srbije tako i Evropske unije, a rafinerija će proizvoditi naftne produkte u onim standardima i kvalitetu koje propisuje Evropska komisija te će u svakom trenutku biti u stanju da proizvodi goriva evropskog kvaliteta bez bilo kakvih dodatnih rekonstrukcija, i samim tim obezbediti proizvode najvišeg standarda za tržišta.

Izvozna orijentacija

Rafinerija nafte Smederevo biće izvozno orijentisana a proizvode ćemo plasirati na tržiste zemalja iz okruženja i Evropske unije, čime će se smanjiti spoljnotrgovinski deficit naše zemlje. U tom cilju su sa nekoliko vodećih svetskih kompanija koje imaju maloprodajnu mrežu širom Evropske unije, kao i u okruženju, potpisana pisma o saradnji, što garantuje da će se proizvod koji dolazi iz Srbije naći na veoma zahtevnim i probirljivim tržištima. S ponosom kažemo, iz Srbije – naglašava Radomir Radivojević, zamenik direktora Komiko oila.

Podrška uglednih banaka

Komiko oil je ćerka firma Komiko oversis, firme koju su osnovale američke kompanije radi izgradnje najsavremenije rafinerije na ovim prostorima uz podršku uglednih svetskih banaka. Komiko oil je u stoprocentnom vlasništvu kompanije Komiko oversis i registrovana je za poslovanje u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari