Izolacijom do trećine uštede 1

Prema zvaničnim podacima JKP Toplana najjeftinije isporučuje toplotnu energiju u Srbiji. Za grejanje kvadratnog metra stambenog prostora plaća se 34 dinara, a za poslovni prostor 42,50 dinara.

Osnovni razlog za to jeste dobro održavanje opreme i instalacija, redovni remonti, a gubici na mreži su manji od deset odsto, što je u evropskom vrhu efikasnosti.

Ukupna instalisana snaga tri energane je oko 70 megavata, sa više od 22 kilometra vrelovoda i 380 grejnih stanica. Na ovaj način greje se 7.600 stanova i više od 550 poslovnih objekata, ukupne površine oko 470.000 kvadrata.

Međutim, potrošači najviše uštede ako su im zgrade termoizolovane. Za poslednjih pet godina na ovaj način termoizolovano je 1.700 stanova, a to podrazumeva korišćenje stiropora od deset centimetara i ugradnju PVC stolarije. Polovina troškova plaćena je iz gradskog budžeta a polovinu snose građani sa mogućnošću plaćanja na više rata. Po gruboj računici, kako je javno objavljeno u lokalnim medijima, za stan od 55 kvadrata, sa izolacijom, potrebno je platiti oko 30.000 dinara za grejnu sezonu, a za one bez izolacije oko 56.000 dinara. Grejanje se plaća tokom cele godine, s tim da je u zimskim mesecima najskuplje i računi se za stanove bez izolacije penju na vise od deset hiljada dinara.

Pored toga JKP Toplana pre dvadesetak godina investirala je u gasovodnu mrežu dužu od 200 kilometara dostupnu za većinu gradskih i prigradskih naselja. Na ovu mrežu priključeno je više od dve hiljade domaćinstava što je znatno smanjilo aero zagađenja. Grad Šabac u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom razvija i program „Horizon 2020“, koji finansira Evropska unija i koji takođe treba da doprinese elektroenergetskoj efikasnosti, a u planu je i izgradnja toplane na biomasu.

Projekat „Razvoj Šapca po meri građana“ se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari