Jačanje turističkih potencijala u Pirotskom okrugu 1Foto: Z. Panić

Evroregion Nišava, koji povezuje opštine Sofijske oblasti i Pirotskog okruga, realizuje projekat o jačanju turističkog preduzetništva i promociji usluga u pograničnim regionima Srbije i Bugarske.

Partneri na projektu opštinama Pirotskog okruga su opština Ćustendil i grad Vidin u susednoj Bugarskoj, članici Evropske unije.

Da se ova saradnja pokazala kvalitetnom potvrđuje i projekat Jačanje turističkog preduzetništva i promocija usluga koji realizuje evroregion Nišava.

To je i deo priče o Pirotu kao lideru u prekograničnoj saradnji, kojim nastavlja uspešnu realizaciju projekata iz programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, započetu 2008. godine.

Od tada pa do danas, iz IPA programa prekogranične saradnje Bugarska -Srbija u Pirotu je realizovano 18 projekata iz raznih oblasti ukupne vrednosti veće od tri miliona evra.

– Prekogranična saradnja predstavlja okvir za ubrzane ekonomske integracije koje imaju za cilj smanjivanje postojećih razlika, povećanje nivoa razvijenosti prekograničnih regiona, kao i unapređenje sveobuhvatne kulturne, socijalne i naučne saradnje između lokalnih i regionalnih zajednica. Najznačajnije oblasti delovanja i interesovanja evroregiona Nišava su razvoj i promocija institucionalne regionalne, prekogranične i transnacionalne saradnje i saradnja sa institucijama i organizacijama na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, radi efikasnijeg korišćenja evropskih fondova – kaže za Danas kopredsednik evroregiona Nišava Vladica Tošić.

Prema njegovim rečima, projekat „Jačanje turističkog preduzetništva i promocija usluga“, koji sufinansira EU u okviru drugog poziva Interreg-IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Bugarska 2014-2020. godine, teče dobro.

– Tokom proteklih šest meseci realizacije projekta, u uslovima pandemije COVID 19, održani su okrugli sto u Ćustendilu i fokus grupe u Pirotu, Ćustendilu i Vidinu. U okviru projekta urađenja je istraživačka studija koja analizira i identifikuje turističke usluge i proizvode koji se nude kao i potrebu za poboljšanjima u oblastima ljudskih resursi, marketinga, reklamne i preduzetničke inicijative prekograničnog područja. Posebno je važna specijalizovana obuka koja se po prvi put organizuje za 135 mladih preduzetnika u turizmu iz Srbije i Bugarske.

Tošić kaže da će tokom realizacije projekta biti razvijena internet platforma za onlajn savetovanje i obuku iz oblasti turizma, mobilna aplikacija i uspostavljena mreža preduzetnika u oblasti turizma.

U toku su razgovori sa potencijalnim kandidatima, polaznicima trodnevnih obuka, koje će biti održane u Pirotu, Vidinu i Ćustendilu. Predavači su profesori sa Beogradskog i Sofijskog univerziteta, hotelijeri i vlasnici gazdinstava.

Projekat traje do juna 2021. godine. Glavne ciljne grupe koje će imati koristi od projekta su studenti i nezaposleni u prekograničnom regionu, poslovni subjekti iz oblasti turizma, lokalne samouprave, nevladine organizacije, turisti i stanovništvo prekograničnog regiona.

Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta postojećih i razvijanje novih turističkih proizvoda i usluga u prekograničnoj regiji, podizanjem nivoa kvalifikacije i podsticanjem preduzetništva među mladima kao i promocija i zajednički nastup članica Evroregiona na svetskom turističkom tržištu.

Tošić napominje da će svi ovi rezultati doneti dodatne koristi za prekogranični region kao što su pružanje ključnih poslovnih veština i stvaranje mogućnosti samozapošljavanja mladih, bolja upotreba lokalnog potencijala, usporavanje procesa migracije i postizanje održivog ekonomskog razvoja sa obe strane granice i povećanje mogućnosti za pametni ekonomski rast na lokalnom i prekograničnom nivou.

Evroregion Nišava, koji ove godine obeležava 5 godina postojanja i rada, lider je institucionalne regionalne i prekogranične saradnje i jedini je član Asocijacija evropskih pograničnih regiona (AEBR) iz ovog dela Evrope.

Evroregion Nišava sa srpske strane čine grad Pirot i opštine Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka iz Pirotskog okruga, a iz Bugarske Svoge, Kostinbrod, Božurište, Slivnica, Dragoman i Godeč iz Sofijske oblasti

Projekat osnivanja Eurobalkana

– Pored projekta za jačanje turističkog preduzetništva, Pirot i srpski deo evroregiona “Nišava“ pokrenuli su projekat osnivanja EGTC-a EUROBALKAN, prve evropske teritorijalne grupacije za saradnju u ovom delu Evrope između Srbije, Bugarske i Rumunije, koja pruža brojne mogućnosti za efikasnu, institucionalizovanu i održivu prekograničnu i regionalnu saradnju u korist građana. Unapređenje regionalne saradnje je važan dugoročni cilj pošto bez uzajamnog poverenja, razmene iskustava i korišćenja ljudskih potencijala, region i velika evropska porodica ne mogu da stvore komparativnu prednost. Evroregion “Nišava“ vidi EGTC kao organizaciju koja je voljna da se suoči sa izazovima kako bi doprinela opštem razvoju regiona – kaže Vladica Tošić.

Nastavak prekogranične saradnje

– Grad Pirot i dalje nastavlja sa realizacijom projekta iz Programa prekogranične saradnje. Uskoro očekujemo potpisivanje ugovora za rekonstrukciju sportskog terena u Pirotu. Pored ovoga, tim Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj nastavlja sa kontinuiranim praćenjem potreba lokalne zajednice i njihovim usklađivanjem sa prioritetima programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija kako bi se na vreme konkurisalo sa novim projektima u raznim segmentima razvoja grada – kaže Marija Đošić.

Tekst je deo projekta „PIROT – LIDER u prekograničnoj saradnji Srbije i Bugarske“ koji se sufinansira sredstvima Grada Pirota. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari