a) Zar je suša pogodila samo RPG, a ne i neregistrovana poljoprivredna gazdinstva?

b) Zašto se RPG oslobađaju obaveze plaćanja vodnih doprinosa i za 2011. – koja je klimatski bila zadovoljavajuća, a doprinosi za tu godinu su već trebali biti izmireni?

c) Zašto se RPG koja imaju zemljište pod sistemima za navodnjavanje oslobađaju vodnog doprinosa – i to u obe godine?

d) Zašto se RPG koja su u proizvodnoj 2011/2012. proizvela pšenicu (o čemu postoji evidencija za sva RPG) oslobađaju vodnih doprinosa – kada je prinos pšenice i u sušnoj 2012. bio na zadovoljavajućem nivou, a prodajna cena dostigla 27 dinara po toni?

e) Zašto i u svim napred navedenim situacijama i neregistrovana poljoprivredna gazdinstva nisu oslobođena obaveze plaćanja vodnih doprinosa?

f) Da li će država sada vratiti RPG eventualno uplaćene vodne doprinose za 2011. i 2012?

g) Ako država nema para u budžetu da RPG vrati eventualno uplaćene vodne doprinose za 2011. i 2012. – da li će im od datuma donošenja takve uredbe do datuma „prebijanja“ tih uplaćenih sredstava na ime vodnih doprinosa za 2013. obračunati i kamatu, kao i koju kamatu: po viđenju ili za oročena sredstva ili zateznu?

h) Koliko je na ime vodnih doprinosa sredstava naplaćeno UKUPNO i posebno za RPG a posebno za neregistrovana poljoprivredna gazdinstva za 2011. a koliko za 2012. godinu?

i) Zašto Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede sada ne objave te podatke?

j) Da li je (navodno) oslobađanje od obaveze plaćanja vodnih doprinosa i za 2011. i za 2012. godinu prikrivanje nekih drugih razloga ili „propusta“ administracije (npr. neizdavanja rešenja za plaćanje vodnih doprinosa)?

k) Ako se anuliraju prihodne stavke po osnovu oslobađanja od obaveze plaćanja vodnih doprinosa za 2011. i 2012. i to samo za jednu povlašćenu grupu registrovanih poljoprivrednih gazdinstava (RPG – u koju spada i moje RPG!) – kako će se pokriti rashodne stavke koje su već utrošene u navedene dve godine – sa ili bez izvršenjem isplata za pojedine vodoprivredne namene?

l) Zašto samo neregistrovana poljoprivredna gazdinstva treba da plaćaju vodoprivredne doprinose i sa tim sredstvima finansiraju rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih vodoprivrednih objekata u Srbiji?

Verujem da će Ministarstvo poljoprivrede kao predlagač i Vlada Republike Srbije kao donosilac uredbi o pomoći poljoprivrednicima radi ublažavanja posledica suše u 2012, u konačnoj verziji tih podzakonskih akata, razmotriti navedene dileme i redizajnirati prvobitni socijalno nepravedan i neselektivan predlog opravdano potrebne mere oslobađanja obaveze plaćanja doprinosa za odvodnjavanje i navodnjavanje – ali samo za 2012. i za sva registrovana i neregistrovana poljoprivredna gazdinstva, izuzimajući ona čije su površine pod sistemima za navodnjavanje i ona koja su u proizvodnoj 2011/12. proizvodila pšenicu. Po istoj analogiji, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RS trebalo bi da svestranije razmotre i druge, u načelu opravdano predložene mere, kao što je npr. prolongiranje obaveze otplate kredita.

Ipak, među predloženim merama (sa ili bez potrebe njihove korekcije u pojedinim aspektima) nema najbitnije mere za sprečavanje posledica u predstojećim sušnim godinama: Da li se priprema i ko, kako, kada i sa kojim sredstvima će realizovati Nacionalni program odvodnjavanja i navodnjavanja zemljišta u Srbiji? Ili još svestranije – Nacionalnog programa višenamenskog održivog gazdovanja zemljišnim i vodnim resursima u Srbiji.

close
Jedna mera i više (ne)osnovanih dilema 1

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.