Kafana na Pančiću jača od Stefanovićevog obećanja građanima 1Foto: Nacionalni park Kopaonik

Do kraja godine je ostalo svega nekoliko dana međutim obećanje Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova Srbije, da će na Kopaoniku biti uklonjen veliki nelegalni objekat podignut na Pančićevom vrhu i da će to biti završeno do kalendarskog isteka 2019. još uvek nije ispunjeno.

S obzirom da se kraj godine bliži u javnosti se spekuliše da rok koji je Stefanović postavio neće biti ispunjen i da se sa rušenjem nelegalno podignutog ugostiteljskog objekta odugovlači.

Podsećanja radi, ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović krajem novembra je izjavila da nelegalni objekat, izgrađen na Pančićevom vrhu na Kopaoniku ne može da ostane na tom mestu i da je samo pitanje vremena kada će biti srušen.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da će taj objekat biti srušen do kraja ove godine.

Tokom svog obraćanja ministarka Mihajlović je rekla i to da postoji mogućnost da nelegalni objekat sruši sama investitorka da ne bi morala da plati sumu od 200 hiljada evra u slučaju da ga, umesto nje, sruši država.

Međutim, i pored rizika da državi plati visoku sumu kao i da se bliži rok za uklanjanje objekta, investitorka Snežana Mitković ga još nije srušila, a država ne reaguje.

Stručna javnost smatra da ne postoji nijedan relevantan razlog da nadležni ne održe svoje obećanje da će objekat biti srušen do kraja godine.

– Pravno gledano trošak rušenja nelegalnih objekata pada na onog koji ga je izgradio. To nije slučaj samo ako taj koji je izgradio nelegalni objekat nema sredstava da plati njegovo rušenje. Ako se o tome radi u konkretnom slučaju, onda je za tužilaštvo i policiju veoma zanimljivo da obavi istragu, otkuda onda investitoru uopšte novac za izgradnju velikog i skupocenog objekta ako nema pare kojim bi finansirao rušenje istog. Kada je reč o objektu na Kopaoniku, ne postoji nijedna prepreka da se njegovo uklanjanje ne sprovede do određenog roka. Takođe bi trebalo procesuirati sve one koji su na bilo koji način sprečavali da se taj objekat sruši – kaže za Danas pravni ekspert Branko Pavlović.

Ugostiteljski objekat od 1.000 kvadrata umesto montažnog ski-bifea uz saglasnost opštine Brus izgradila je u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Snežana Mitković iz Smedereva, a nakon što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdio da je nelegalan mesecima traje prebacivanje lopte između policije i tužilaštva u Kraljevu oko realizacije odluke o rušenju.

Nadležni su podneli krivične prijave protiv investitorke Snežane Mitković i još niz protiv odgovornih za gradnju tog nelegalnog objekta.

Juče smo pokušali da od nadležnih iz ministarstva policije i građevinarstva saznamo da li će postavljeni rok o rušenju objekta koji ističe za šest dana biti ispoštovan međutim do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore na pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari