Kar go traži od delegacije EU da Srbiju zaštiti od kartela 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Povodom godinu dana od implementacije Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju direktor Kar goa Vuk Guberinić juče je delegaciji Evropske unije u Beogradu predao pismo u kome traži da EU zaštiti Srbiju od kartela.

Tom prilikom Kar go je priložio i sve krivične prijave, inicijative i mišljenja kao i prevod, kako je Guberinić rekao, „spornog zakona, koji je Ministarstvo saobraćaja odbilo da dostavi EU“.

– Očigledno je da je iza donošenja ovog skandaloznog i protivustavnog zakona stajao deo države predvođen ministarkom saobraćaja Zoranom Mihajlović u sprezi sa taksi kartelom. Ministarka Mihajlović je mislila da će sakriti svoje prljave radnje i velika nedela, te da će zaustaviti proceduru u Evropskoj uniji tako što nije dostavila tražena dokumenta. Međutim, i u vezi sa tim se prevarila – istakao je Guberinić.

Direktor kompanije Kar go je rekao da se Kar go uskladio i sa novim zakonom i promenio način funkcionisanja, ali da to ne menja suštinu da je zakon protivustavan, da onemogućava fer utakmicu, kao i da je protiv interesa građana i evropskog puta naše zemlje.

On je istakao da je Kar go za ovih godinu dana podneo ustavne i druge inicijative, devet krivičnih prijava zbog zaključenja restriktivnog sporazuma, trgovine uticajem, nesavesnog rada u službi, zloupotrebe službenog položaja, lažnog prijavljivanja, zloupotrebe prava na štrajk, protivpravnog lišenja slobode, udruživanja radi vršenja krivičnih dela.

– Nismo birali ulicu, već institucije, ali nema odgovora od države, dok se pritisci, privođenja i linčovanja članova Kar go nastavljaju. Međutim, na napade odgovaramo argumentima, na nasilje idemo istinom. Verujemo da smo i zato dobili obaveštenje od Evropske komisije krajem prošle godine da će vrlo pažljivo nadgledati situaciju u vezi sa konkurencijom, spornim zakonom. Ali i slobodom pružanja usluga u Srbiji – naglasio je Guberinić.

On je dodao da veruje da će novi sastav Evropske komisije još snažnije raditi na približavanju Srbije Evropi i da će učiniti sve da se u Srbiji gradi vladavina prava u interesu građana, a ne da se pišu zakoni u interesu kartela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari