Kovačević: Priča o penzijama konfuzna i populistička 1

Nije normalno najavljivati nešto što će možda biti primenjeno za šest meseci, a možda će se na to čekati i duže, niti je normalno da o tome odlučuje predsednik države, jer se zakoni menjaju u parlamentu, izjavio je ekonomista Milan Kovačević povodom najave ukidanja Zakona o privremenom smanjivanju penzija.

Kovačević je za Dojče vele rekao da je čitava priča konfuzna i populistička i „njen jedini smisao je da ljudima pošalje poruku da im se nešto povećava“.

Ali, taj populizam je po oceni pojedinih političkih stranaka povezan i sa teškim odlukama oko Kosova, i da se ta loša vest sada pokušava prekriti jednom dobrom vešću, prenosi Dojče vele.

Kovačević takođe ocenjuje da je „Vučiću taj populizam sada očito potreban, jer je pre nekoliko dana izjavio kako njegovo rešenje za Kosovo ne podržava 80 posto građana. U toj situaciji on se sada bori za simpatije na razne načine kako bi to sproveo“.

Milan Kovačević smatra da će vlasti i dalje rušiti penzioni sistem, jer će i dalje različiti penzioneri imati različito povećanje.

To je potpuno suprotno ideji osiguranja. Jer, kada neko plaća veće doprinose on računa da će mu biti veći i iznos penzije“, objasnio je on.

Kovačević napominje „da se sa malo manje populizma mora razmotriti čitava stvar oko penzija“.

Jer, ukoliko se penzije samo vrate na pređašnji nivo za to će biti potrebno nekih 25 milijardi dinara u budžetu. A ako se to još bude ovako obilato povećavalo, kao što je najavljeno, za to će trebati nekih 50-60 milijardi dinara u budžetu, izjavio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari