Ljajić: 2018. rekordna za turizam 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će 2018, prema prvim procenama, biti rekordna godina za turizam u Srbiji sa 3,4 miliona turista, deviznim prilivom većim od 1,3 milijarde evra i oko 9,5 miliona noćenja.

„Procenjuje se da po rezultatima za prvih 10 meseci već sada može da se kaže da će 2018. biti rekordna turistička godina. U odnosu na 2017. očekujemo oko 12 odsto povećan broj turista, oko 15 odsto rast broja inostranih turista, oko 14 procenata rast broja noćenja i oko 13 odsto rast deviznog priliva“, rekao je Ljajić u intervjuu agenciji Beta navodeći da će zvanični podaci o broju turista i noćenja biti poznati krajem januara, a o deviznom prilivu krajem februara.

Ljajić je naglasio da su svi postignuti rezultati u 2018. godini, izuzev deviznog priliva, bili u projekciji Strategije razvoja turizma, ali su ostvareni dve godine pre plana.

„Važno je i da je prvi put izjednačen broj domaćih i stranih turista“, rekao je Lajić navodeći da je akcija deljenja vaučera pomogla da se njihov broj poveća, nakon što je bio u padu još od 2007. godine.

A najviše inostranih gostiju, njih oko 1,7 miliona, kako je kazao, prošle godine bilo je iz Bosne i Hercegovine, potom Turske i Kine, a zatim Nemačke i zemalja regiona.

Govoreći o ulaganjima u turizam, Ljajić je najavio da bi u naredne dve godine Srbija trebalo da dobije tri obnovljene turističke destinacije, koje bi uz već postojeće sačinjavale top deset odredišta u Srbiji koje turisti najviše posećuju.

To su, kako je istakao, region donjeg Podunavlja, oblast oko Palića i Divčibare.

„Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja su najviše doprineli ostvarenim turističkim rezultatima, jer je tih pet top destinacija donelo 55 odsto ukupnog prometa i broja noćenja“, kazao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, dve nove destinacije koje su se istakle tokom 2018. godine bile su Niš i Sokobanja, za koje očekuje da će se i dalje razvijati.

„Sokobanja je prvi put prestigla Novi Sad po broju noćenja i ušla u top pet destinacija sa rastom broja noćenja od preko 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Ljajić.

On je najavio da će u maju u Sokobanji biti otvoren veliki zabavni kompleks sa letnjom pozornicom i veštačkim jezerima, koji će poboljšati turističku ponudu tog mesta.

Ljajić je precizirao da bi u razvoj donjeg Podunavlja kao nove turističke destinacije trebalo da bude uloženo 13 miliona evra iz IAP fondova Evropske unije (EU).

„Završićemo u potpunosti Golubačku tvrdjavu na Dunavu, kao i Ramsku tvrdjavu u Novom Gradištu“, rekao je Ljajić dodajući da bi u prvoj polovini godine trebalo da bude potpisan ugovor sa EU o donaciji sredstava za obnovu tvrdjave Fetislam kod Kladova.

Radiće se, kako je naveo, i kompletna saobraćajna i komunalna infrastruktura za Rajačke pivnice kod Negotina, a na nalazištu Feliks Romulijana će se graditi veliki centar za posetioce sa smeštajnim kapacitetima.

„Na Paliću se, u saradnji sa gradom i pokrajinom, gradi veliki akva spa i velnes centar, a vrednost investicije je oko devet miliona evra“, rekao je ministar turizma.

Radovi su u toku, a trebalo bi da budu završeni za godinu i po dana, čime bi se, prema Ljajićevim rečima, otvorio prostor za privatne investicije i nove sadržaje čiji je nedostatak, naveo je, bio razlog zašto su turisti zaobilazili Palić i išli u madjarske banje.

„Treća destinacija koja bi bi trebao da udje u prvih 10 su Divčibare, gde košarkaš Miloš Teodosić ulagaže pet miliona evra za izgradnju hotela i velikog sportsko-rekreativnog centra sa fudbalskim i košarkaškim terenima“, rekao je ministar.

Ljajić je pozvao i sve zainteresovane gradjane Srbije da se prijave za turističke vaučere u iznosu od po 5.000 dinara.

„U budžetu su planirana sredstva za 100.000 vaučera“, kazao je on i dodao da se već od 17. decembra 2018. prijavljuju i ugostiteljski objekti koji su spremni da prihvate vaučere.

Lajić je rekao da se do sada prijavilo 148 ugostitelja i da se očekuje da ih bude 1.000 koji su spremni da prihvate turiste sa vaučerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari