U maju mesecu ukupan promet u trgovanju je iznosio preko 17,3 milijarde dinara, odnosno oko 213 miliona EUR, a ostvaren je kroz ukupno 35.653 transakcije. Dominantno učešće u trgovanju su imale akcije sa prometom od gotovo 15,9 milijardi dinara, što je za 6,2 milijardi niži promet u odnosu na rekordni april mesec.

U maju mesecu ukupan promet u trgovanju je iznosio preko 17,3 milijarde dinara, odnosno oko 213 miliona EUR, a ostvaren je kroz ukupno 35.653 transakcije. Dominantno učešće u trgovanju su imale akcije sa prometom od gotovo 15,9 milijardi dinara, što je za 6,2 milijardi niži promet u odnosu na rekordni april mesec. Broj transakcija u trgovanju akcijama je smanjen za 17 odsto što ukazuje da smo ušli u period smirivanja tržišta karakterističnog za ovaj period godine.
Iako je prvi dan maja doneo istorijski najviše vrednosti za oba indeksa Berze, i to za indeks BELEX15 na nivou od 3.335,20 poena, a za indeks BELEXLINE na nivou od 5.007,34 poena, maj donosi pad vrednosti pokazatelja Berze. U maju mesecu su zabeležene i istorijski najviše dnevne promene indeksa Berze u oba smera. Najveći istorijski pad od 6,53 odsto index BELEX15 je ostvario 9. maja, da bi samo dva dana nakon toga bio zabeležen i rekordan rast od čak 11,44 odsto. Ove intenzivne oscilacije su u značajnoj meri bile prouzrokovane dešavanjima na domaćoj političkoj sceni, kao i medijskoj propraćenosti berzanskih dešavanja. Nakon turbulentne prve polovine meseca, u drugoj polovini maja je došlo do smirivanja investicionih aktivnosti i smanjenja dnevnog prometa. To je rezultiralo formiranjem silaznog trenda oba indeksa Beogradske berze sve do kraja meseca. BELEX15 je zabeležio čak 12 uzastopnih dana sa padom vrednosti, a BELEXLINE je u istom periodu 11 dana gubio na vrednosti. Na mesečnom nivou, indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 je pao za 11,75 odsto i na kraju maja meseca iznosio 2.897,70 indeksnih poena, dok je BELEXLINE izgubio 7 odsto svoje vrednosti u odnosu na kraj prošlog meseca uz poslednju vrednost od 4.604,36 indeksnih poena.

BELEXSENTIMENT za juni 2007. godine

BELEXSENTIMENT je prvi put ove godine zabeležio vrednost nižu od 100 poena, što ukazuje da učesnici u glasanju očekuju nastavak opadajućeg cenovnog trenda na Beogradskoj berzi u narednom mesecu. Nova vrednost od 97,00 poena je za čak 24 poena niža u odnosu na prošli mesec i izvesno je uzrokovana jasno formiranim silaznim trendom kretanja cena i berzanskih indeksa u maju mesecu.

Ako se uporede istorijske vrednosti ovog pokazatelja, primećuje se da najniže godišnje vrednosti postiže upravo nakon trgovanja u maju i junu, kada se smiruju investicione aktivnosti i dolazi do korekcije karakteristične za drugi kvartal. U poređenju sa vrednošću iz juna meseca 2005. godine, BELEXSENTIMENT odstupa za samo 1,55 poena, dok je razlika u odnosu na jun prošle godine nešto viša i iznosi 9,5 poena, pri čemu ne treba zaboraviti da je prošlogodišnja korekcija tržišta počela u aprilu i trajala sve do kraja juna meseca.

U metod kontinuiranog trgovanja tokom maja su uključene akcije preduzeća Ikarbus a.d. Zemun, Agrocoop a.d. Novi Sad, Poljopromet a.d. Kraljevo i Iritel a.d. Beograd, dok su sa ovog metoda isključene akcije preduzeća Toza Marković iz Kikinde, čime je broj preduzeća čijim se akcijama trguje po metodu kontinuiranog trgovanja u maju dostigao 50. Pri tome, s obzirom na ukupna kretanja na tržištu, samo 13 preduzeća beleži porast cena na mesečnom nivou, dok je pad cena zabeležen za preostalih 37 preduzeća. Najveći porast cena zabeležen je za obične akcije Banke Poštanske štedionice, čija je cena uvećana za 200 odsto, dok porast cene od preko 100 odsto beleže i akcije Iritela. Sa druge strane, najveći pad cene među akcijama sa metoda kontinuiranog trgovanja beleži Ikarbus, čije su akcije krajem meseca bile za 29 odsto jeftinije u odnosu na početak maja. Najveći obim prometa zabeležen je za akcije Soja proteina iz Bečeja, kojima je trgovano u iznosu od preko 1,9 milijardi dinara, dok je promet od preko 1 milijarde dinara ostvaren i za akcije AIK banke iz Niša i Agrobanke iz Beograda.
Dužničke hartije od vrednosti Republike Srbije, obveznice RS su u maju zabeležile obim prometa od 18,2 miliona EUR, što je za približno 2 miliona EUR više u odnosu na aprilski promet. Istovremeno, obveznice RS beleže i porast učešća u mesečnom trgovanju na Berzi, koje za maj iznosi 8,5 odsto. Na tržištu Berze većina obveznica je zabeležila porast cena na mesečnom nivou, uz istovremeno smanjenje stope prinosa u odnosu na april, dok je suprotan trend zabeležen samo za obveznice A2013 koje su zabeležile pad cene i porast stope prinosa u odnosu na prethodni mesec. Blagi porast stope prinosa zabeležen je i za obveznice A2012, uprkos porastu cene na mesečnom nivou od 0,20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari