Mali: Nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu od 7,3 odsto, doprinele ekonomske mere 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar finansija Siniša Mali danas je istakao da je nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu od 7,3 odsto i objasnio da su ekonomske mere koje su sprovedene doprinele očuvanju radnih mesta i srpske ekonomije, uprkos teškim uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

„Ponosan sam na sve što smo postigli, a nezaposlenost koja je sada na istorijskom minimumu od 7,3 odsto potvrda je da smo pametno osmislili sve mere, koje su se pokazale kao izuzetno uspešne. Pre svega, uspeli smo da sačuvamo našu privredu i radna mesta“, rekao je Mali, a prenosi pres služba Ministarstva finasija.

Pored pomoći privredi i građanima, ministar Mali navodi da je posebno ponosan naprogram „Moja prva plata“, koji je prema njegovoj oceni podsticaj za dodatno zapošljavanje.

„To je odlična prilika za mlade koji nemaju radno iskustvo, a tek su završili srednju školu ili fakultet. Upravo u njih ulažemo dve milijarde dinara, za plaćenu praksu devet meseci. Za taj posao i prvo radno iskustvo mesečno će dobijati 20.000, odnosno 24.000 dinara“, rekao je Mali.

On je naveo da privreda i građani mogu da se oslone na državu, što je i dokazano, imajući u vidu da je Srbija izdvojila oko 12,5 odsto našeg BDP-a, odnosno oko 5,8 milijardi evra pomoći radi ublažavanja posledica virusa korona.

„Ova podrška je bila ključna za održavanje pune zaposlenosti i držanje privrede na nogama. Dokazali smo da smo odgovornim vođenjem ekonomske politike uspeli da obezbedimo pomoć, koja je bila neophodna u ovim teškim vremenima za ceo svet. Na preduzećima je sada da nastave da se bore i razvijaju, a ja mogu samo da ponovim da je država uvek tu za svoje građane“, naveo je ministar finansija.

Ministar Mali objašnjava da u uslovima kada svetska ekonomija drastično pada, Srbija se drži na zavidno dobrom nivou, što daje podstrek da se još više borimo i ostvarujemo najbolje moguće rezultate.

„Sve to je važno i za očuvanje radnih mesta. Ali, raduje nas činjenica da smo za prvih šest meseci zabeležili pad privrede od svega 0,9 odsto, što je odličan rezultat imajući u vidu da su razvijene svetske ekonomije doživele dvocifren pad“, rekao je Mali. On je dodao da je važno da se popravi ekonomija u celom svetu, što ponajviše zavisi od zdravstvenog segmenta, a uz nadu da će problem sa virusom korona uskoro biti prevaziđen, nadamo se brzom oporavku i punom ekonomskom zaletu od naredne godine.

„Najvažnije je da nećemo imati smanjenje plata i penzija. U oktobru ćemo sa Međunarodnim monetarnim fondom, između ostalog, razgovarati o doradi švajcarske formule za penzije. I da ponovim još jednom, bez obzira na probleme u funkcionisanju globalne ekonomije, mi ćemo imati povećanje i minimalne zarade i penzija u 2021. godini“, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari