Mali razgovarao sa direktorom u EBRD-u Fransisom Maližom o razvoju tržišta kapitala u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ DS

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa generalnim direktorom odeljenja za finansijske institucije u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Fransisom Maližom o razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

Mali je istakao da je formirana radna grupa koja se bavi razvojem tržišta kapitala u Srbiji, u kojoj učestvuju predstavnici svih relevantnih institucija, te da će novi Zakon o investicionim fondovima i Zakon o alternativnim investicionim fondovima umnogome tome doprineti, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministar je dodao i da je Srbija nedavno na Londonskoj berzi emitovala evroobveznicu u vrednosti od milijardu evra po rekordno niskoj kamatnoj stopi od 1,6 odsto, te da je tom prilikom više od 300 investitora iskazalo svoju zainteresovanost.

Mali je rekao i da je početkom godine prodat prvi paket nenaplativih potraživanja banaka u stečaju i potraživanja u ime i za račun države, te da će drugi paket biti oglašen na prodaju u narednih nekoliko nedelja.

On je istakao i da će se u narednom periodu intenzivno raditi na tome da Srbija dobije za jedan nivo veći kreditni rejting, čime bi ostvarila investicioni rejting, a koji je važan za privlačenje još većeg broja stranih investitora.

Maliž, koji je u EBRD-u pored ostalog zadužen za zemlje Istočne Evrope, pohvalio je dobre ekonomske rezultate Srbije, sa posebnim naglaskom na uspešno emitovanje evroobveznice u Londonu.

Naglasio je važnost razvoja tržišta kapitala u Srbiji, kao i u zemljama u regionu, i istakao značaj Srbije, kao vodeće ekonomije Zapadnog Balkana.

Maliž je kazao i da je zadovoljan kako se odvija aktuelni proces pronalaska strateškog partnera za Кomercijalnu banku.

Ministar Mali se zahvalio Maližu što je EBRD verovao u Vladu Srbije i dodao da je rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda za strateškog partnera Komercijalne banke 6. septembar, te da je otvaranje ponuda 10. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari