Mali: Reformama do napretka Srbije na listi ekonomskih sloboda 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Napretku Srbije po indeksu ekonomskih sloboda na listi „Heritidž fondacije“ za 2019. godinu doprinele su sprovedene reforme i to što su privrednici i olakšanje njihovog poslovanja u fokusu ekonomske politike, ocenio je danas ministar finansija Siniša Mali.

„To je upravo prepoznala ova međunarodna organizacija koja je potvrdila jačanje poslovnog ambijenta i poslovnih sloboda u Srbiji. Napredovati za 11 mesta na listi ekonomskih sloboda, u okolnostima kada se u svetu vode trgovinski ratovi i kada se vraćaju unazad na lestvici ekonomskih sloboda mnoge razvijenije zemlje, veliki je rezultat Srbije, zbog koga treba da budu ponosni svi građani“, naveo je Mali u saopštenju.

On je istakao važnost propisa koji su doneti, a koji su doprineli boljem privrednom ambijentu.

„Posebno smo ponosni na brojne propise koji su usmereni ka poboljšanju privredne klime, koji su ohrabrili privrednike, i domaće i strane, da pokrenu biznis, ostanu u Srbiji i šire svoje poslovanje“, rekao je Mali.

Ministar je posebno istakao Zakon o naknadama koji je donet krajem 2018. godine, a koji je, kako je rekao, važan jer je iskristalisao jasne i transparentne troškove i omogućio predvidljivost u poslovnom planiranju.

„Poslovne slobode i poslovni ambijent ogledaju se i u tome što Vlada Srbije uporno insistira na unapređenju eUprave i servisa koji privrednicima pružaju Poreska uprava i Uprava carina, ali i druge uprave u sklopu države. Da lakše prijave porez, da lakše dođu do povraćaja poreza ili lakše prijave firmu, za to se borimo, jer u krajnjoj liniji, jedino reforme u tim oblastima mogu da omoguće veće zapošljavanje i privredni rast“, rekao je Mali.

On je naveo da je strategija reforme Poreske uprave usvojena i da se kreće u njenu brzu realizaciju nabavkom nove opreme, izgradnjom objekata i zapošljavanjem stručnog kadra, naročito u oblasti inspekcijskog nadzora.

„Cilj nam je da se privredi u Srbiji omogući da uštede troškove i vreme, da sa nekoliko klikova prijave i odjave radnike, svoju firmu, srede papirologiju i da ne gube vreme šetajući od šaltera do šaltera“, rekao je on i dodao da će biti modernizovano i poslovanje Uprave carina.

Mali je kazao da je primarni cilj povećanje životnog standarda građana i da se svim merama koje Vlada Srbije sprovodi stimuliše pokretanje novih biznisa, kao i da će se dalje raditi na uređenju infrastrukture, pravnog sistema, imovinskih odnosa u zemlji i reformisanju javne uprave.

„Najvažnije je da održimo fiskalno zdravlje. Naš budžet je uravnotežen i stabilan. Samo takav budžet stvara ekonomske pretpostavke za nova državna ulaganja u velike infrastrukturne investicije, kao i stvaranje prostora za mnoge programe podsticaja privrede“, rekao je Mali.

Ministar je poručio da je dugoročno opredeljenje države rasterećenje privrede da bi ona postala aktivnija i konkurentnija.

„Ukoliko obezbedimo dovoljno fiskalnog prostora ići ćemo sa daljim smanjenjem opterećenja na zarade, što je naše dugoročno opredeljenje“, rekao je on.

Srbija je napredovala po indeksu ekonomskih sloboda na listi „Heritidž fondacije“ za 2019. godinu, zauzevši 69. mesto među 180 rangiranih zemalja, što je za 11 pozicija bolje u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan rezultat Srbije, kako se navodi na sajtu fondacije, povećan je za 1,4 poena, na 63,9, što je svrstava u kategoriju ekonomski „umereno slobodnih zemalja“.

Srbija je, kako je ocenjeno, ostvarila veliko poboljšanje u oblasti fiskalnog zdravlja, pri čemu su veće ocene date na planu poslovnih sloboda i državne potrošnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari